Dezarmant! Primăria Rovinari cumpără tablete, dar nu investește nimic în sănătate

      Un nou născut a murit la mijlocul lunii ianuarie, la Spitalul Orășenesc Rovinari. Bebelușul, o fetiță, părea să nu aibă probleme de sănătate la naștere, dar după aproximativ 24 de ore starea ei s-a schimbat brusc. Chiar directorul Adrian Murea, care era de gardă, a încercat să salveze viața puiului de om, dar fără succes.

Rovinari, Gorj, România – 2018. Un suflet se stinge în spitalul orașului, deși primise dreptul la viață. Cineva, ceva i-a anulat miracolul existenței. Imediat după nedoritul eveniment, în spațiul public s-au spus multe, s-a arătat cu degetul în stânga și în dreapta, dar dincolo de toate a răzbătut informația că Spitalul Orășenesc Rovinari nu deține o Secție Neonatologie care să fie echipată la standarde minime.

La o lună distanță, Primăria și Consiliul Local Rovinari pun pe tapet bugetul alocat investițiilor în sănătate. O singură privire și descoperi un mare zero în dreptul sumelor alocate pentru soluții tehnice care să salveze viețile rovinărenilor. Să îi țină zdraveni, să ”îi repare”. Nimeni nu caută să descopere pe anexa 66.02 bani pentru extratereștrii, se vor depistate sume care să permită dotarea spitalului cu aparatură și tehnică medicală care să pună pe picioare cetățenii orașului. Pe ei, cei mulți care plătesc taxe și impozite. NIMIC. ZERO.

Obiective în continuare – 0

Obiective noi – 0

Alte cheltuieli de inv./dotări – 0

Un mare zero pe linie și pe coloană, nu se alocă un cent. S-a vorbit despre un aparat RMN, probabil va rămâne multă vreme la capitolul aspirații, iar oamenii locului vor trebui să bată drumul pe la alte spitale pentru a-și găsi leacul. La registratura instituției, surpriză, poate fi găsit un proiect de hotărâre care cere aprobarea Consiliului Local pentru achiziționarea de echipamente pentru Neonatologie, platformă incubare și resuscitare. Nimic din toate astea în bugetul pentru anul în curs.

Rovinari – România, a devenit o obișnuință națională în a se pune carul înainte boilor. Primăria Rovinari investește în elevi, a alocat bani, o jumătate de miliard lei vechi, pentru achiziționarea unui software destinat mediului școlar, și anume un Catalog Electronic. Prin acesta părinții o să poată urmări activitatea și rezultatele urmașilor, elevi în cadrul instituțiilor de învățământ din localitate. Concret, părintele va putea vedea pe telefon sau din fața calculatorului ce note are odrasla, câte absențe și multe altele. Dascălii, și ei beneficiari, vor primi tablete performante (72 de bucăți), o să aibă acces gratuit la internet și o să poată dezvolta o mulțime de programe. Multe sunt funcționalitățile unui astfel de Catalog Electronic, dar dezideratul orașului digitalizat trebuie obligatoriu să aibă și beneficiarul. Omul, în caz ELEVUL.

Prin Inspectoratul Școlar se spune că, din toamnă, numărul de clase de la Rovinari va fi mai mic, unele cadre didactice vor intra în restrângere de activitate sau vor părăsi sistemul prin pensionare. Elevi mai puțini, copiii orașului tot mai puțini, iar nu toți cei care se nasc primesc o șansă reală la viață. Cine va mai fi ”digitalizat”, greu de spus. Normalitatea presupune la baza piramidei investiții în copii sănătoși care să meargă la școală. Fără ei Catalogul Electronic nu își găsește utilitatea.

Galerie foto:

 

 

 

Articolul precedentSe redeschide combinatul de creşterea porcilor
Articolul următorConstrucția noului Spital Regional Oltenia – Craiova nu va începe curând