Director ANM: Temperaturile ajung în pragul celor de vară. Încălzirea vine cu ploi în aversă, descărcări electrice și grindină

Elena Mateescu, director Administrației Naționale de Meteorologie, anunță că în zilele ce urmează vremea se va încălzi, ajungând la valori apropiate celor de vară, însă această încălzire vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, fenomene care vor aduce ploi ce pot avea caracter de aversă, vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat căderi de grindină sau vijelii.

 

Este posibil să mai consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în zona montană înaltă, la altitudini mai mari de 1700 de metri, în timp ce în zonele joase de relief să consemnăm temperaturi specifice și mai apropiate celor de vară, mai ales vineri, când vom avea 14-24 de grade. Vremea va fi caldă și în Capitală, cu 22-24 de grade. Această încălzire vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, fenomene care aduc ploi ce pot avea caracter de aversă, vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat căderi de grindină sau vijelii. Cantitățile de apă pot depăși 25-35 de litri pe metru pătrat. Vorbim în special de partea de vest și sud-vest a țării pentru ziua de mâine și pentru vineri. Sâmbătă va fi vreme caldă, în special în partea de sud a țării, cu temperaturi maxime între 14 și 20 de grade. Duminică, în ziua de Paște, vorbim de temperaturi apropiate de normalul termic pentru mijlocul lunii aprilie, cu valori între 15 și 20 de grade, iar minimele în noaptea Învierii între 2 și 10 grade, iar în Capitală 7-9 grade Celsius. E posibil ca duminică să consemnăm perioade cu averse însoțite de descărcări electrice, în special în centrul, estul și sudul țării, iar săptămâna să debuteze cu cer mai mult noros, cu ploi în majoritatea regiunilor, dar mai ales în partea de vest și sud-vest a țării, unde aversele vor putea fi însoțite de descărcări electrice. Întreaga săptămână 17-21 aprilie poate fi caracterizat în cea mai mare parte a țării de cantități mai importante de precipitații. Atunci când vorbim de temperaturi care se apropie de pragul unei zile de vară, acestea aproape sistematic vin la pachet cu fenomene de instabilitate atmosferică”, a precizat Mateescu.