Mihai Fifor, ministrul interimar al MAI, a cerut o situație cu unitățile de învățământ care nu dețin avize de la Direcțiile de Sănătate Publică și Inspectoratele pentru Situații de Urgență. Se apropie începerea noului an școlar și, dincolo de propagandă, România nu a rezolvat nici pe departe problema toaletelor din curte și lipsa apei potabile iar interimarul de la Interne cere măsuri urgente. Rămâne de văzut dacă în acest moment pot fi identificate soluții ale căror efecte să se facă simțite până la primul clopoțel. Gorjul se află într-o situație grea, nu mai puțin de 43 de unități de învățământ nici nu sunt prinse în programele ce vizează remedierea problemelor amintite.
‘‘Până vineri, doresc o situație cu fiecare cu fiecare UAT în parte, cu fiecare subunitate de învâțământ care nu are aviz DSP, cu cauza pentru care nu are acest aviz, măsuri care se pot lua, pentru a putea să analizăm din punct de vedere al sănătății publice aceste unități de învățământ. Acolo unde nu avem apă potabilă, vreau să știu, pe lângă situația pe care am avut-o cu toaletele, îmi trimiteți situația cu fiecare unitate de învățământ care nu are apă în momentul de față și, totodată, până miercuri, un plan de măsuri să vedem cum putem să asigurăm apa potabilă pentru unitățile de învățământ unde nu există”, a declarat, în cadrul unei videoconferințe, Fifor.
Potrivit unei situații de la începutul anului, în România existau 1.489 de școli cu toaletă în curte, fără apă caldă și canalizare, o parte dintre aceste fiind prinse în diferite proiecte guvernamentale prin care ar fi urmat să fie eliminate deficiențele. Situația reală din teren este o mare necunoscută, încă nu sunt date oficiale care să prezinte exact numărul școlilor unde au fost puse la punct problemele în cauză. La Gorj, din aceleași date oficiale, în primele luni ale lui 2019, existau 57 de unități de învățământ cu grupuri sanitare în exterior, fără apă și canalizare. Dintre acestea, doar 14 au fost prinse în diferite programe și nu se știe la câte dintre ele s-a intervenit decisiv.