Dorneanu îl reclamă pe Orban la organismele internaționale: Incită opinia publică împotriva CCR

 

Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale a a anunțat, joi, că are în vedere sesizarea Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și Asociației Curților Constituționale din Europa, în urma recentei poziționări a premierului Ludovic Orban împotriva CCR

Am impresia că prim-ministrul are o altfel de pandemie împotriva Curţii Constituţionale şi a mea personal, incitând opinia publică împotriva acestei importante instituţii. (…) Din păcate, am impresia că scaunul a adăugat acelui cuvânt <<pandemie>> alte dimensiuni specifice bolii scaunului. Eu l-am cunoscut şi îl cunosc pe domnul prim-ministru de mulţi ani şi de aceea am un pic de fereală şi un pic de respect să-i răspund în aceiaşi termeni pe care i-a folosit dânsul cu politruci şi cu nu ştiu ce. Ştiu că dânsul a urmat studii la TCM Braşov, nu ştiu dacă a făcut înalte studii pe care să le şi absolve, politice, care să justifice să ne califice pe noi, Curtea Constituţională, cum ne califică. Eu nu mă refer la mine, toţi colegii mei sunt profesionişti cu expertiză care nu pot fi calificaţi în niciun chip politruci”, a declarat, la Antena 3, Dorneanu.

Orban ar incita opinia publică împotriva CCR

Îmi pare rău că răspândeşte asemenea idei în spaţiul public şi incită opinia publică împotriva CCR, care ea ar fi cea care e vinovată de răspândirea pandemiei, de nerespectarea hotărârilor aleşilor. Noroc că a apărut şi doamna Weber, Avocatul Poporului, şi mai împărţim vina de a fi distrugătorii ţării şi democraţiei. Vreau să-i amintesc domnului prim-ministru că noi, instituţia CCR, suntem una dintre cele mai importate instituţii care apără statul de drept şi promovează statul de drept. În nicio ţară din Europa un prim-ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”, a continuat șeful CCR, care a anunțat sesizarea unor organisme internaționale.

O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (…) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi, în mod sigur, Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa”.

Reacția lui Dorneanu vine după ce, joi, Ludovic Orban a spus că decizia prin care i se dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor este o încălcare gravă a Constituției, tocmai de organismul care are trebui să fie paznicul Constituției. Premierul a mai pomenit de o reașezare a CCR, într-o componență fără politruci, care să execute ordine politice împotriva românilor, reamintind și poziția Curții care a văduvit autoritățile sanitare și guvernul de posibilitatea de a opri virusul, fapt care a dus la cea mai spectaculoasă creștere a numărului de cazuri.