Gorj: Monument istoric, casa unui fost prefect s-a prăbușit

Inevitabilul s-a produs. Casa boierească monument istoric ”Nicolae Tomovici” de la Plopșoru s-a prăbușit. Donat în urmă cu mai mulți ani autorităților locale, imobilul nu a fost reabilitat, deși primarul comunei, Grigore Petre, s-a angajat, în repetate rânduri, să găsească soluții pentru salvarea monumentului istoric, un adevărat reper al zonei. Anul trecut, în 2020, edilul declara jurnaliștilor că, după ce autoritatea locală va investi, în Casa ”Nicolae Tomovici” vor funcționa ”Palatul elevilor din Polpșoru” și ”Clubul Pensionarilor”.

Scurt istoric

Nicolae P. Tomovici (născut 3 septembrie 1887, Plopşoru, Gorj – decedat 27.03.1965, Câmpulung Muscel), avocat, experimentator, întreprinzător şi politician român, fiu al lui Pătru şi al Sevastiţei Tomovici, înmormântaţi la Plopşoru. S-a remarcat, de tânăr, prin caracterul integru, deschis, sociabil, inventiv, cu discernământ şi responsabilitate. Spirit întreprinzător, a urmat liceul şi dreptul la Bucureşti. A fost vicepreşedintele Uniunii Studenţilor Români şi preşedintele studenţilor din Gorj. S-a căsătorit în 1915 cu Elena, fiica generalului Enăchiţă Rădulescu din Bucureşti şi a soţiei sale Aţilina. Mobilizat în timpul Primului Război Mondial, s-a retras cu Armata Română în Moldova. A înfruntat greutăţile retragerii şi epidemia de tifos exantematic. Combatant şi rănit în luptele de la Mărăşeşti (1917). După război, a organizat şi prezidat organizaţia averescană de Gorj. Deputat averescan (1920-1922), calitate în care a participat direct la adoptarea legilor reformei agrare, unificării monetare şi a primului buget al României întregite, apoi prefect de Gorj (1926-1927).

 

Jienii, mai 2019….

Jienii.ro prezenta la 7 mai 2019 situația monumentului istoric și poziția moștenitorului conacului, Cristian Stoiculescu, cel care a făcut donația către Primăria Plopșoru.

Casa boierească “Nicolae Tomovici” a fost uitată de autorităţile locale din comuna Plopşoru. Primăria a primit monumentul istoric cu titlu gratuit, de aproape cinci ani,  de la Cristian Stoiculescu, moştenitorul direct al familiei Tomovici, dar restaurarea mult dorită se lasă, în continuare, aşteptată.  Stoiculescu s-a zbătut să obţină locuinţă în care şi-au dus traiul strămoşii săi. Potrivit spuselor fostului proprietar, comuniştii, care au confiscat imobilul, au lăsat în urma lor o ruină, iar banii pe care îi câştiga din postura de cercetător ştiinţific nu l-au ajutat să repare o casă care fusese vandalizată şi deposedată de obiectele de preţ. De aici, mingea s-a mutat în terenul primăriei. Petre Grigorie, alesul comunei, a promis că va reabilita edificiul pentru a servi comunităţii. Doar a promis…

“Nu puteam să fac faţă în niciun fel la severitatea legii. După ce m-am zbătut cam 15 ani să o obţin, am hotărât să o donez. Am donat-o pentru că primarul şi Primăria de la Plopşoru s-au interesat în a o reabilita şi atunci am făcut această donaţie, împreună cu suprafaţa pe care se află, în aşa fel încât acest monument de la începutul secolului trecut să poată fi perpetuat şi să contribuie, după restaurare, la atragerea şi dezvoltarea turismului zonal. Acest lucru se poate face numai prin atragerea fondurilor europene. Această casă a fost un exemplu de gospodărire raţională în perioada interbelică când bunicul meu, care studiase la Paris, a transformat-o într-o fermă agro-industrială, care se autosusţinea”, ne-a declarat Cristian Stoiculescu.

Cetăţean de onoare al comunei, fostul proprietar nu înţelege de ce autorităţile locale şi judeţene nu profită de “comoara” pe care o au la dispoziţie. Casa Tomovici şi Moara Tomovici sunt obiective uşor de reperat şi pot fi integrate într-un traseu turistic din Gorj.

“Eu acum nu mai pot să fac nimic, am făcut această danie patriotică. Atât conacul, cât şi această moară, se află la şoseaua naţională şi pot fi transformate în muzeu. Sunt nişte atuuri care nu se găsesc oriunde, trebuie să simţi şi trecutul, şi prezentul, nu mai poţi să stai de pomană. Toată lumea are de câştigat”, a mai spus Stoiculescu.

 

Imagini:

 

Imagini arhivă

 

Articolul precedentVictorie mare! CSM Târgu Jiu, tot mai aproape de prima scenă a handbalului feminin din România
Articolul următorApaRegio, amendată de Garda de Mediu