Gorj: Râul Jiu a fost populat cu puiet de avat

Jiul a fost populat, vineri, 29 mai, cu 3000 de puieți de avat, specie dispărută din apele râului în urmă cu 50 de ani din cauza suspensiilor de cărbune. Peștele a fost transportat cu hidrobidonul de la o firmă de profil din Timișoara.

Pentru pescarii din Gorj este o zi importantă. Apele Jiului vor fi populate cu o specie dispărută din zona noastră de pește 50 ani. Lucrările de sistematizare și canalizarea a Jiului, în perioada comunistă, dar și după, apele noastre au pierdut multe specii locale de pești. De câțiva ani, un grup de ingineri piscicoli din cadrul Facultății de Acvacultură și Piscicultură Timișoara se ocupă de repopularea habitatelor distruse introducând aceste specii nobile. Astăzi, 29 mai 2020, în apele Jiului vor intra 3.000 puieți din specia avat. Specie dispărută în urmă cu peste 50 ani din cauza suspensiilor de cărbune venite pe apă din Valea Jiului. Populările au loc în mai multe locații din România, iar AJVPS Gorj a fost selectată pentru aceasta populare datorita faptului ca apele sunt în continuă refacere și sunt păzite. Avatul este un pește din specia ciprinidelor, pașnic la tinerețe, dar odată cu înaintarea în vârstă devine răpitor. Poate ajunge la greutăți de 8-10 kg și are o carne foarte apreciată. Rolul său este foarte important datorita faptului ca selectează și vânează peștii răniți/bolnavi”, a transmis Claudiu Fiu, vicepreședinte AJVPS.

Articolul precedentLudovic Orban, despre ipostaza în care au fost surprinși membrii guvernului. Fără mască, cu băutură și farfurii pe masă
Articolul următorDupă mulți ani, Jurământ Militar la Jandarmeria Gorj