Gorjean activ. De pe malul Jiului, implicat în organizarea alegerilor prezidenţiale în Islanda

Tânăr, energic, deştept şi implicat civic. Alexandru Bogdan Bican are 30 de ani, este din Târgu Jiu, iar de ceva timp îşi desfăşoară activitatea profesională în Islanda. A absolvit o facultate bună în România şi pus în faţa unor alegeri a calculat, analizat, după care, ca atâţia şi atâţia români, a decis să plece. Nu este unul dintre cei ce se rezumă la o viaţă privată, la partea materială a existenţei, tânărul gorjean vrea să ştie, să afle, nu poate să stea în niciun chip departe de frământările României, chiar dacă mii de kilometri îl despart de casă. A votat la toate alegerile trăite printre nordici, iar acum participă efectiv la buna desfăşurare a procesului electoral.

M-a propus un prieten pe liste, am luat testul şi acum sunt unul dintre cei 7 operatori. Suntem aproape 1.900 de români în statistici, se votează la secţia 286 din Reykjavik. A fost amenajată în frumosul Fosshotel din capitală, o clădire superbă din centrul oraşului. Procesul electoral în sine este lejer, se votează uşor datorită sistemului cu tabletă care permite scanarea actului de identitate”, spune Alexandru.   

Noua experienţă îi permite să cunoască români, să-şi contureze alte dimensiuni sociale. Să afle despre compatrioţii săi, despre mica comunitate care, la acest moment, încă nu este foarte coagulată.

Am interacţionat cu români plecaţi din ţară de 10-15 ani. Fiecare cu povestea lui. Parte dintre ei şi-au întemeiat familii mixte, au copii. Un tip Gunnar, mama româncă şi tatăl islandez, vorbea ambele limbi. Aşa se vine la vot. Cu familia, cu prietenii, alţii de la muncă direct. O doamnă profesoară ne-a spus că după îndelungi lupte, se pare că se va deschide şi prima şcoală cu predare în limba română”, a precizat gorjeanul.