Guvernul ar vrea să controleze scumpirile la alimentele de bază

Ministerul Agriculturii analizează posibilitatea limitării creșterii prețurilor la alimentele de bază. Inițiativa vine după ce s-au sesizat creșteri ale prețului pâinii și al produselor de panificație. Producătorii susțin că majorările vin de la sine, odată cu creșterea costurului de producție, iar o astfel de intervenție a statului ar trimite spre faliment o mulțime de firme. Mai mult, se pun în discuție regulile europene, cele care apără principiul unei piețe libere.

”Dacă se scumpește gazul, energia electrică, materia primă și cresc salariile, ce face un agent economic? Unii au majorat prețul produselor, au pus în acord prețul de vânzare cu cel de producție, alții au amânat majorarea după 1 ianuarie”, a declarat, pentru g4media.ro, Aurel Popescu președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație.

Analiștii economici spun că majorările pot fi stopate prin reducerea taxelor, însă, până la o decizie finală, Ministerul Agriculturii a cerut Consiliului Concurenței să verifice piața produselor de panificație.