Guvernul injectează sume mari în agricultură. Bani și pentru cei care care angajează în domeniu

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a prezentat, joi seara, patru măsuri de sprijin, destinate agricultorilor, adoptate de guvern. Printre, ele și schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură.

Plafoanele măsurilor de sprijin în domeniul vegetal au un maxim de 85 de milioane de euro, în timp ce un program destinat apiculturii, cu o durată de trei ani, a primit 30 de milioane de euro.

Prima este hotărârea privind plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal. Plafonul maxim adoptat a fost de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt 41.000 de fermieri care activează în sectorul vegetal și care au accesat aceste măsuri de sprijin. Anul trecut la 1 august, fostul guvern a comunicat Comisiei plafoane care au nemulțumit mai multe categorii de fermieri. Am revenit asupra acestei decizii, am comunicat Comisiei și am primit aprobarea să rearanjăm aceste plafoane astfel încât să creăm echitate și să asigurăm profitabilitatea celor care lucrează în aceste sectoare. (…) Alt act normativ se referă la programul național apicol care se desfășoară pe o distanță de 3 ani și are un buget de 30 de milioane de euro. Ca element de noutate față de programele anterioare, se vor putea finanța măsuri de asistență tehnică și consultanță de specialitate, măsuri de promovare a apiculturii și a  produselor apicole și cumpărarea medicamentelor de procesare și ambalare”, a declarat ministrul Agriculturii.

A fost adoptat și un proiect de sprijin ce vizează încurajarea angajării tinerilor în domeniu:

S-a mai adoptat o hotărâre privind programul pentru angajarea tinerilor în agricultură, piscicultură și industria alimentară. Este un program care vine în sprijinul fermierilor și a celor care activează în industria alimentară, care doresc să angajeze tineri, iar statul oferă un sprijin lunar: 1.000 de lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, 750 de lei pentru persoanele cu studii medii, respectiv 500 de lei pentru persoanele fără studii”.