Hristos S-a Înalțat! Tradiții și obiceiuri de Ispas

 

Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Cer se sărbătoreşte întotdeauna într-o zi de joi, la 40 de zile de la Înviere. În 2021, ortodocşii celebrează Înălţarea în 10 iunie.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios şi a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălţat Domnul Iisus la Cer.

În această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos S-a Înălţat!” şi răspund cu „Adevărat S-a Înălţat!”. Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor Săi şi le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat. După 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor Săi pentru ultima dată şi le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt.  Apoi a mers la marginea oraşului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălţat la cer, sub privirile lor.

Până la Înălțare, creștinii se salută între ei cu ”Hristos a Înviat!”, iar după Înălțare și până la Rusalii se spune ”Hristos S-a Înălțat!”. Se înroșesc ouă, iar comportamentul creștinilor trebuie să fie precum cel din ziua de Paști.

Potrivit tradiției, gospodinele trebuie să facă curat și să gătească în ajunul sărbătorii, iar apoi să împodobească casa. Astfel, la porți și la ferestre se atârnă leuștean ca să le fie apărată gospodăria.

De Înălțarea Domnului se fac pomeni şi se împarte pentru cei plecați dintre cei vii, iar pe masă, în memoria lor, se pune brânză, ceapă verde, pâine şi rachiu și este și ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.

Există obiceiul frunzelor de nuc, care se pun la brâu. Așa se spune că vom fi sănătoși tot anul.

Tot azi, de Ispas, se celebrează și Ziua Eroilor.
Articolul precedentPoliția Română: Copiii nu au voie să circule cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu au 14 ani
Articolul următorGorj: Trei bărbați din județul Olt, prinși cu căpriorul braconat