Important! APIA primește cererile pentru plata celor 100 de euro/ hectar acordați fermierilor din vegetal

 

Începând de luni, 29 ianuarie, și până pe 8 martie 2024, producătorii agricoli din sectorul vegetal vor putea depune la APIA cererile pentru cei 100 de euro pe hectar reprezentând plăți compensatorii acordate de la bugetul de stat pentru cei afectați de războiul din Ucraina.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024.

Cererile se depun la Centrele locale/județene ale APIA, respectiv cel din Municipiul București, pe a căror/cărui rază teritorială a fost depusă cererea de plată aferentă anului 2023, în perioada 29 ianuarie – 08 martie 2024, inclusiv. Toate cererile depuse vor intra în analiza specialiștilor din cadrul APIA pentru declararea eligibilității, în vederea acordării sprijinului de 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.

Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.

Banii vin de la bugetul de stat și însumează 1,2 miliarde de lei (243,2 milioane de euro) iar se efectuează până la data de 30 iunie 2024.

 

Cum se depune cererea de plată pentru grantul de 100 de euro/ha

 

Pentru acordarea grantului direct, solicitanții trebuie să depună la APIA o cererea pretipărită de instituție  însoțită de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai în situația în care acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023. Cererea pretipărită va include suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului aferente fiecărei culturi pentru anul 2023; suprafeţele totale se exprimă în ha, în cifre întregi fără subdiviziuni, prin trunchiere.

Solicitanții trebuie să se asigure că este activ contul bancar comunicat la APIA, până la data de 30 iunie 2024.

Grantul se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023,  pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă.

Articolul precedentCiolacu: Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază
Articolul următorPădurile României vor fi supravegheate cu tehnologii avansate. S-a implicat și STS