Home Principale Gorj Târgu Jiu: Municipalitatea reabilitează energetic alte zeci de blocuri. Asociațiile trebuie să...

Târgu Jiu: Municipalitatea reabilitează energetic alte zeci de blocuri. Asociațiile trebuie să depună documentele solicitate

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, anunță că alte douăzeci de blocuri de locuințe din oraș vor fi reabilitate energetic de autoritatea locală. Edilul arată că, pentru pentru nouă dintre imobile s-au obținut fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar unsprezece vor fi anvelopate cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Ca un bilanț, în ultimii ani, prin diferite finanțări accesate, s-a reușit reabilitarea energetică a 50 de blocuri de locuințe. Totodată, Romanescu subliniază că, obligatoriu, reprezentanții asociaților de proprietari trebuie să se implice, să depună toate documentele necesare în vederea includerii în programele menționate.

 

Am considerat ca una dintre priorități reabilitarea blocurilor din municipiul Târgu Jiu. Sunt, până în acest moment, 50 de blocuri reabilitate. Acum, această perioadă, sunt alte câteva blocuri care sunt în execuție sau, în perioada imediat de licitație, și aici mă refer la blocul 4 și 6 pe Aleea Smârdan, Republicii, blocul 27 pe Bulevardul <<Unirii>>, blocul 56 pe Bulevardul <<Victoriei>>, blocul 2 și 4, care s-au finalizat și blocul 6 pe Bulevardul <<Magheru>>. La fel, pe Bulevardul <<Republicii>>, vizavi de Gara din Târgu Jiu, avem finalizat blocul 26, suntem în execuție cu blocul 24. Urmează să înceapă reabilitarea blocului 3 de pe <<Nicolae Bălcescu>> și blocului 3 de pe Aleea Garofiței, pe strada Siretului, la fel, avem blocul 11 în execuție, în acest moment. Le-am luat cu prioritate, mai ales pe cele care prezentau pericol, dar cu condiția depunerii de către reprezentanții asociaților de proprietari a tuturor documentelor necesare în vederea includerii în programele finanțate prin fonduri europene, pentru că 9 dintre ele sunt finanțate prin PNRR, unde contribuția europeană este de 100%. Alte 11 blocuri sunt finanțate, în momentul de față, prin programul Ministerului Dezvoltării, pe care l-am folosit la maxim, până în acest moment. Acolo, noi avem o contribuție de 30%, ministerul vine cu o contribuție de 60% și proprietarii alocă 10% din valoarea acestei investiții. Așa cum am luat acea hotărâre, și acel procent de 10% care era alocat de către proprietari ni l-am asumat noi, ca autoritate publică locală, urmând ca proprietarii din acele blocuri, ulterior, în 5 ani consecutive, să plătească câte 2% la taxele și impozitele locale în vederea recuperării acestei contribuții de 10%”, a precizat, la Radio Infinit, primarul Romanescu.