Înălțarea Domnului: Tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși sărbătoresc joi, 25 mai, Înălțarea Domnului 2023, la 40 de zile de la Paști. Se spune că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai. De Înălțarea Domnului se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masă de Paşti, iar salutul este ”Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”.

 

Înălţarea Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din istoria mântuirii neamului omenesc, pentru că prin Înălţare firea umană a Domnului Iisus Hristos este, pe de o parte, ridicată şi actualizată pe deplin în perihoreza Persoanelor Sfintei Treimi, iar pe de altă parte face posibilă venirea în lume a Mângâietorului, căci Pogorârea Duhului Sfânt este un eveniment care depinde de Înăl­ţarea Domnului, spre folosul întregii umanităţi: „căci dacă Eu nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi” (Ioan 16, 7)’‘, precizează Lumina.ro.

 

În tradiţia populară, acest praznic aminteşte de ziua în care Iisus s-a urcat la ceruri şi este împodobit cu numeroase obiceiuri strămoşeşti, respectate în popor de sute şi sute de ani. În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ispas, un cuvânt de provenienţă slavonă („Spasiteli”), care în traducere înseamnă „Mântuitorul”.

 

Tradiții și obiceiuri

 

Înălţarea Domnului este ultima sărbătoare când se mai vopsesc ouă. Oamenii merg cu bucatele la biserică, acolo unde se sfinţesc şi se împart mai apoi.
În mediul rural se practică ritualul leuşteanului. Această datină îi apără atât pe gospodari, cât şi animalele lor de tracţiune de efectele vrăjilor şi de spiritele rele. Gospodina casei atinge cu o legătură de leuştean (asemănătoare sorcovei) pe fiecare membru al familiei şi fiecare animal în parte, urându-le să fie apărate de orice rău.
În unele părţi ale ţării, oamenii duc la biserică frunze de nuc, care simbolizează frunzele pe care Iisus le-ar fi purtat în momentul Înălţării. Aceste frunze sfinţie la biserică de Înălţarea Domnului se păstrează în casele oamenilor, precum salcia de la Florii. Cu prilejul sărbătorii Înălţării Domnului, sătenii păstrează tradiţia prin care se ocupă de semănături până la Înălţarea Domnului pentru a avea recoltă bogată.
Ce nu ai voie să le faci de Înălțarea Domnului:
– nu se spală
– nu se calcă
– nu se coase
– nu se face curățenie
– nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
– nu se înstrăinează niciun obiect din casă
– nu se împrumută bani
– nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
– nici sarea nu se dă din casă pentru că vacile nu vor avea smântână
– nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod.

 

Femeile care au în familie rude decedate dăruiesc săracilor ofrande precum pâine caldă, ceapă verde, brânză şi rachiu pentru sufletele acestora. Cerurile sunt deschise, iar sufletele morţilor, care au venit în ziua de Paşti la casele unde au trăit o viaţă întreagă, se înalţă din nou la cer. Alimentele date de pomană reprezintă, așadar merindele necesare pentru călătoria de întoarcere la ceruri.
Articolul precedentTârgu Jiu: Manifestări dedicate Zilei Eroilor
Articolul următorTârgu Jiu: Există finanțare! CNI reia licitația pentru reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură