Inivitație la ultraj și la …. praștie. Polițiștii locali din Rovinari, fără pistoale în timpul serviciului

Evenimentul în urma căruia un polițist local din Rovinari a fost agresat scoate la iveală disfuncționalități grave din Primăria Orașului Rovinari. Dezinteresul autorității locale poate fi mai mult decât periculos, oficialitățile fiind obligate prin lege să ia măsuri pentru asigurarea siguranței cetățenilor și a celor ce au misiunea să aplice și să vegheze respectarea legii.

Reamintim, în noaptea de 8/9 august, patrula Poliției Locale Rovinari a fost solicitată de jandarmii din localitate să acorde sprijin pentru aplanarea unui conflict între patru bărbați. Ajuns la fața locului, polițistul local Gheorghe Mihalache a fost lovit cu pumnul în față de Ganea Dodu Daniel Costel, de 22 de ani, unul dintre scandalagii. Conflictul a fost aplanat, dar salariatul Primăriei are nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale. Agresorul a fost plasat în arest la domiciliul pentru 30 de zile.

La Rovinari, primarul Robert Filip clamează ori de câte ori are ocazia liniștea și ordinea publică și siguranța cetățeanului. Primăria din localitate a făcut investiții masive în supravegherea video a oraşului, însă sumele cheltuite nu au generat efecte nici în cazul unor grămezi de gunoaie aflate ”în bătaia” unei camere de supraveghere, chiar în imediata apropiere a unei școli. Ce s-a întâmplat în noaptea de 8/9 august a scos la iveală o altă mare și de neînțeles problemă din cadrul instituție conduse de Robert Filip. Cei 12 polițiști locali, salariați ai Primăriei Rovinari, intră în serviciu ”înarmați” doar cu spray-uri iritant lacrimogene, până și termenul de valabilitate al acestora fiind pus la îndoială. Nu există în dotare nici măcar banalele bastoane, autoritatea locală preferând să echipeze și să doteze o firmă de pază proprie care are atribuții foarte limitate pe linia ordinii și liniștii publice.

Greu de crezut, dar polițiștii locali din Rovinari nu benficiază de pistol în exercitarea atribuțiunilor de serviciu. Armele sunt, au fost cumpărate de la Cugir. 15 pistoale neletale și 10 letale, cu muniția aferentă. Piedicile sunt altele. La sediul Poliției Locale nu există o cameră de armament conformă, situație în care armamentul se află sub cheie, în custodia Poliției Rovinari. Potrivit surselor noastre, nu există nici ordinele de serviciu obligatorii care să permită polițiștilor locali se poarte și, după caz, să folosească armament în timpul misiunilor. Aceiași subordonați în uniformă ai edilului Filip nu au la activ nici o ședință de tragere cu pistoalele ce sunt păstrate, în siguranță, la poliție.