Mai multe schimbări importante privind concediile au apărut în contextul pandemiei de coronavirus, iar multe vor rămâne în vigoare şi după încheierea ei.
Astfel, concediile medicale emise de medicii specialişti nu mai trebuie vizate de medicul de familie, ci pot fi predate direct angajatorului. Concediile medicale includ acum şi măsura izolării pentru bolile infecţioase. Procentul de plată în cazul indemnizaţiei pentru carantină sau izolare este de 100%.
Concediul medical şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se acordă și în cazul unor pacienți care nu au stagiul minim de cotizare. Este vorba despre concediile acordate pentru urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, neoplazii, SIDA și boli infectocontagioase.
Concediile medicale acordate bolnavilor de SIDA, cancer sau neoplazii se acordă pe o perioadă mai lungă decât în trecut. Concret, cei care suferă de SIDA sau cancer primesc un concediu medical iniţial de un an şi jumătate.
Polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici din penitenciare pot beneficia și ei, alături de ceilalți tați salariați, începând din aprilie 2020, de concediul paternal plătit de cinci zile lucrătoare.
De asemenea, judecătorii și procurorii beneficiază acum și de concediu paternal, iar pe de alta, grefierii și personalul conex de la instanțe pot primi acum, pe lângă concediul paternal, și o zi liberă pentru efectuarea controlului medical anual.