Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Rugăciune. Tradiții și obiceiuri

 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică (Vovidenia) prăznuită an de an la 21 noiembrie, este a doua mare sărbătoare religioasă a lunii, după Sfinţii Mihail şi Gavriil, de o importanţă deosebită în calendarul creştin ortodox şi catolic.

Ce eveniment deosebit se sărbătoreşte în această zi sfântă transmit cărţile religioase citate de portalurile din acest domeniu.

Împlinindu-se trei ani de la naşterea Preacuratei Fecioare Maria, drepţii ei părinţi, Ioachim şi Ana, şi-au adus aminte de făgăduinţa lor, ca să dea în dar lui Dumnezeu pe cea născută. Deci, au voit a împlini cu fapta ceea ce făgăduiseră cu cuvântul. Chemând toate rudeniile din Nazaret, unde vieţuiau, rudenii care erau de neam împărătesc şi arhieresc… ( ) …au pregătit făclii multe şi au împodobit pe Preacurata Fecioară Maria cu podoabă împărătească şi au dus-o pe fiica lor la templu” (doxologia.ro)

Aici a fost întampinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani. A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăşi avea să devină Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu, sălaş a lui Dumnezeu-Cuvântul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Veşnic, avea să ia trup, să Se facă cuprins în pântecele ei”(crestinortodox.ro)

Ca orice eveniment important din viaţa oricărei comunităţi, mai ales religios, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cinstită de credincioşi cu o mulţime de obiceiuri, de tradiţii care, respectate, în credinţa populară aduc norocul şi sănătatea în familie.

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.
În popor se crede că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică se deschid cerurile şi credincioşii cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor.
În unele locuri, în gospodăriile cu animale, capul familiei, înconjurat de rudele cele mai dragi, merge în grajd, în staul, în locurile unde sunt adăpostite animalele şi ţine un scurt discurs, urmat de o rugăciune rostită de toţi cei prezenţi;
Legat de credinţa anterioară, în ziua sfântă a Intrării Maicii Domnului în Biserică este interzisă orice activitate legată de prelucrarea lânii şi a pieilor de animale sub mare pericol de boală şi necaz anul ce urmează.
În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este foarte bine să mâncaţi peşte pentru a „nu fi lipsiţi de lumina ochilor şi a vă bucura de o vedere bună” (crestinortodox.ro).
Nu întâmplător, ci tocmai pentru ca bucuria marii sărbători să nu fie „atinsă” de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte.

 

RUGĂCIUNE:

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare”.

Articolul precedent”Taxă de solidaritate” pentru companiile care înregistrează o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an
Articolul următorTârgu Jiu: Polițist local, mort de Covid