Învingătoarea! De pe maidanele Gorjului la naționala de fotbal a României

Un copil. Un copil al Gorjului care își construiește un viitor din pasiune. Cu multă muncă, transpirație și nopți nedormite din cauză durerilor. Este încă o adolescentă, dar are țeluri. Crezuri. Visuri muncite de minte în timp ce ”mănâncă” mulţi kilometri, indiferent de condițiile de pregătire. Pentru ea nu există prea cald sau prea frig, foarte devreme sau foarte târziu. Există trudă și iar trudă, implicare obligatorie. Fără ele, un mare nimic.

Flaviana Negrea are 17 ani și este din Drăguțești – Gorj. De mică i-a plăcut fotbalul. A crescut jucând ”miuța” cu băieții prin sat, la școală, sau pe ”stadionul” comunal. Până într-o zi. Profesorul de educație fizică și sport Cristian Tîlvescu, cel ce antrena echipa de fotbal din localitate, a observat-o și nu s-a mulțimit să-i aprecieze priceperea cu un simplu ”bravo!”. A invitat-o la antrenamente, iar de aici un întreg drum.

”Avea calități. Am observat că este pasionată de fotbal, deprinderi existau. Astfel de copii trebuie să meargă mai departe. Nu trebuie lăsați să își irosească talentul, să nu își canalizeze dragostea pentru sport într-un mod constructiv”, ne-a spus profesorul Tîlvescu.

”Când eram mică, mai tot timpul mi-l petreceam cu băieții și mereu mă rugau să joc cu ei. Și la școală jucam cu băieții, iar domnul profesor de sport a observat că am calități”, și-a reamintit tânăra fotbalistă.

Au urmat discuții, părinții trebuiau implicați în viitorul sportiv al adolescentei. Pas cu pas s-a ajuns la Mirel Albon, selecționerul reprezentativei României de fotbal, om de sport implicat și la clubul Olimpia Universitatea Cluj-Napoca. Acesta a vorbit cu familia Negrea, iar Flaviana lua drumul Clujului la numai 14 ani.

”Am mers la Cluj să fiu văzută cum joc și am fost acceptată. Acomodarea a fost destul de grea, deoarece nu am fost plecată de acasă atât de mult timp. Aveam 14 ani, dar treptat m-am împrietenit cu colegele. Un nou univers, noi prietenii, noi provocări și responsabilități”, a rememorat Flaviana.

Sport și școală departe de casă, o adolescentă dintr-o comună a Gorjului în capitala Ardealului. Flaviana Negrea a terminat școala gimnazială la Cluj Napoca, iar astăzi urmează cursurile Liceului cu Program Sportiv, din localitate, în clasa a XI a. Despre fotbal, numai de bine. A fost convocată la reprezentativa națională Under 15, la scurtă vreme după legitimarea la Olimpia U Cluj.

”Prima convocare la echipa națională m-a luat puțin prin surprindere, nu credeam că o să vină așa repede. Dar m-am acomodat. După prezențele în echipa Under 15 au urmat convocări la U 16, U 17 și U 19, în total în jur de 25 de prezențe. Sper să urmeze și debutul la senioare, dar, deocamdată, am o problemă medicală, sunt accidentată”, a precizat ”clujeanca”.

Nici 18 ani și, deja, 25 de prezențe în selecționatele României de fotbal. Copila care parcă ieri bătea mingea pe maidanele Drăguțeștului îmbracă echipamentul tricolor și ascultă Imnul înaintea meciurilor. Numai cei mai buni au acest privilegiu. Flaviana Negrea este implicată și în competițiile interne, Olimpia U Cluj Napoca este un club unde se impune performanța. Pe viitor, sportiva și-ar dori să rămână în domeniu, asta după ce ar arde toate etapele din viața unui jucător activ.

”Îmi doresc să câștig cât mai multe trofee cu echipa de club, iar cu națională să merg la un campionat european sau mondial. Continui și cu școala, mi-am propus să urmez cursurile unei facultăți de Educație Fizică și Sport și, de ce nu, să ajung să antrenez”, a mărturisit sportiva.

Galerie foto:

Flaviana Negrea, cu numărul 9 pe tricou