Curtea de Apel Bucureşti a anulat o decizie a Comisiei de Disciplină din cadrul Poliţiei Locale Târgu Jiu. Poliţistul local Ionuţ Duţescu a fost judecat intern şi sancţionat, după ce, în noaptea de 15/16 decembrie 2017, doi superiori aflați în timpul liber au efectuat un control și au constatat că polițiștii locali ce erau în serviciu în Parcul Central din Târgu Jiu nu și-ar fi executat misiunea conform normelor și regulamentelor specifice. La momentul acela, demersul în cauză a dat naștere unui întreg scandal, șefii care au mers noaptea în parc fiind acuzați în presă că nu au respectat tocmai ei normele legale în vigoare. Comisia de Disciplină constituită la nivelul Poliției Locale Târgu Jiu, entitate independentă, a decis sancționarea polițiștilor locali vizați, aceștia fiind nevoiți să ridice de la caserie cu 10% mai puțin din salariu timp de trei luni.
Zilele trecute, Curtea de Apel București a dat o soluție în dosarul 9535/3/2018, ce viza acțiunea lui Ionuț Duțescu, unul dintre cei trei polițiști locali sancționați în urma controlului din Parcul Central, împotriva Poliției Locale Târgu Jiu.
”Admite recursul. Casează sentința recurantă. În rejudecare. Admite excepția de nelegalitate a Deciziei nr. 469/16.12.2016 privind constituirea comisiei de disciplină (2017-2020) emisă de pârâtă. Admite acțiunea. Anulează decizia nr.147/21.02.2018 emisă de pârâtă. Obligă pârâta la plata către reclamant a contravalorii reprezentând 10% din salariu, pe o perioadă de 3 luni, actualizată cu indicele din inflație de la data reținerii din salariul reclamantului cu titlu de sancțiune și până la data plății efective, precum și la plata dobânzii legale aferente drepturilor salariale reținute cu titlu de sancțiune, de la data reținerii și până la data plății efective. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 1000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă”, se arată în hotărârea Curții de Apel București, din data de 03.04.2019.
De reținut, ”admite excepția de nelegalitate a Deciziei nr.469/16.12.2016 privind constituirea comisiei de disciplină”
- Dezinformează purtătorul de cuvânt, ori ba?
Potrivit cotidianului Gorjeanul, din 2.04.2019, 6 polițiști locali din Târgu Jiu au fost sancționați disciplinar, în 2018, pentru diverse abateri. Jurnaliștii au prezentat informația primită de la o sursă autorizată, Alexandra Petrița, purtător de cuvânt al Poliției Locale Târgu Jiu.
”În urma soluționării, 14 dintre sesizări au fost clasate (Comisia de Disciplină a avut de analizat 20 de sesizări n.red), întrucât nu s-a confirmat săvârșirea unei abateri disciplinare, conform prevederilor HG 1344/2007 privind normele de organizare și funcționare a comisiilor de disciplină. Totodată, în urma soluționării unui număr de șase sesizări, au fost aplicate sancțiuni disciplinare”, declara purtătorul de cuvânt celor de la Gorjeanul, jurnaliști care subliniau:”fără a preciza motivele pentru care cei incriminați au fost sancționați”.
Mesajul este, însă, foarte clar, cetățenii municipiului Târgu Jiu trebuie să știe că 6 polițiști locali au fost pedepsiți în urma abaterilor săvârșite. Punct. Numai că, precum Ghiță Pristanda, Alexandra Petrița dă impresia că numără pe bani publici steaguri inexistente. Surse din interiorul instituției nu au reușit să-i identifice pe cei 6 polițiști locali sancționați LEGAL, iar de aici o mare nelămurire: a prezentat purtătorul de cuvânt și cazurile polițiștilor locali sancționați de Comisia de Disciplină desființată de magistrați, fiind considerată ilegală? Reamintim, la jumătatea anului 2018, în Poliția Locală Târgu Jiu a fost constituită o altă Comisie de Disciplină, cea anterioară fiind declarată ILEGALĂ, în urma unor acțiuni ale lui Stelian Mihu, lider sindical Pro Lex. Dacă, da, problema se agreavează, pe lângă dezinformare intrând în ecuație și alte elemente ce rătăcesc prin legislația în vigoare. Purtătorul de cuvânt nu poate fi pus în situația necunoașterii stării de fapt, chiar el a făcut parte din Comisia de Disciplină ilegală, iar din iunie 2018 este component al comisiei legal constituită. Nu mai puțin de 5 (cinci) salariați ai Poliției Locale au anulat în tribunale sancțiunile primite de la Comisia de Disciplină, iar în asemenea cazuri ar fi absurd și MINCINOS, totodată, să prezinți plătitorului de taxe și impozite măsuri care, efectiv, nu își au acoperire juridică și nu își fac, în cele din urmă, efectul.
Mai mult, chiar prezența Alexandrei Petrița în actuala Comisie de Disciplină este discutată și analizată. Este firesc, din moment ce aceasta a făcut parte dintr-o comisie ilegală, acolo unde s-au propus și hotârât sancțiuni, toate aplicate până la demontarea în Justiție. Se pune în discuție litera e, articolul 14, din HG 1344/2007: Membrii și secretarul comisiei de disciplină se află în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații – e) ori de câte ori integritatea, imparțialitatea și obiectivitatea procedurii disciplinare pot fi afectate.
Purtător de cuvânt și membru în Comisia de Disciplină, Petrița a avut poziționări care au lăsat loc de intepretări, la mijoc punându-se problema antepronunțării, așa cum s-a întâmplat în cazul sindicalistului Stelian Mihu, când, într-o declarație de presă, a spus că Tribunalul București i-a respins contestația ce viza mai mulți polițiști locali ca fiind neîntemeiată. O altă poziționare cel puțin ciudată a fost în momentul în care s-a descoperit că un Plan de Ordine Publică al Consiliului Local Târgu Jiu avea ”semnătura” unui consilier care își pierduse această calitate.
”S-a strecurat o eroare materială în sensul că, pe document apare semnătura unui consilier local care nu mai făcea partea din comisia locală de ordine publică. Planul de Ordine Publică este un document intern care nu a produs efecte juridice”, declara, pentru Digi 24, Petrița.
Spusele acesteia izbesc, primul efect juridic este însăși funcționarea Poliției Locale Târgu Jiu. Mai mult, poliția națională făcea cercetări în caz și nu se ajunsese la o soluție în ancheta deschisă în speță.
”Conducerea IPJ Gorj a dispus efectuarea de verificări în legătură cu aspectele sesizate și dispunerea de măsuri în cazul încălcării prevederilor legale”, preciza, cu acceași ocazie, Ion Lazăr, purtătorul de cuvânt de atunci al IPJ Gorj.
Galerie documente: