Lider sindical: Urmează un dezastru, se va cere insolvența C.E. Oltenia. Salariile sunt plătite din împrumuturi

Complexul Energetic Oltenia va intra cât de curând în insolvență, crede Constantin Crețan. Liderul sindical spune că entitatea energetică are tot mai multe datorii către parteneri, iar acest pas este inevitabil. Unul dintre cei mai vechi oameni din minerit a sugerat și că ministrul Energiei, mehedințeanul Virgil Popescu, nu reprezintă nici interesele CEO, nici interesele gorjenilor.

Dacă calculăm câte datorii are, în perioada următoare, anumiți agenți economici care au lucrat cu CEO îî vor cere insolvența. Este incapacitate de plată, iar salariile au fost plătite din împrumuturi. Situația este critică, dar nimeni nu ia măsuri.  Urmează un dezastru. Ministrul Popescu nu are sursele necesare pentru a înlocui cărbunele în momentul de față și îi folosește pe mineri ca și sclavi pentru trei ani de zile, fără o garanție de viitor. El a avut grijă să-și facă un grup pe gaze la Severin, iar Gorjul va rămâne un județ care nu va mai produce energie electrică după închiderea capacităților de cărbune”, a spus Crețan la Radio Infinit.

Liderul de sindicat apreciază că prețurile certificatelor CO2, în continuă creștere, sunt impuse de grupuri politice care continuă astfel căpușarea Complexului Energetic Oltenia. România și-a luat angajamentul să renunțe la utilizarea cărbunelui până în anul 2032, iar în 2027 vor mai exista doar două grupuri pe cărbune la Rovinari.

Intră într-o concurență neloială și nu vor rezista (n.r. – grupurile de la Rovinari). Au venit deja penalitățile pentru neplata certificatelor, iar prețul lor continuă să crească pentru că se speculează de toată clasa politică și clica care ne guvernează. Au hotărât să desființeze definitiv energia pe cărbune. Este un ordin de la Bruxelles, al stăpânilor noștri care ne finanțează în acel program condiționat de închiderea energiei pe cărbune. Vom păți ca americani, acolo au murit oameni pentru că nu s-a putut asigura energia necesară în comunități. Cea mai garantată este energia pe cărbune, nici vorbă de energia hidro sau energia eoliană. Clica politică, prin firmele de partid, se va alimenta din acei bani care vin pentru refacerea zonelor miniere”, a mai declarat Crețan.