Ministrul de interne, dezvăluiri despre 10 august: Cei care au regizat această mizerie trebuie să plăteasă

Protestatarii sunt indepartati de sediul guvernului cu tunul cu apa sub presiune, in timpul mitingului de protest al cetatenilor romani rezidenti in strainatate, "Protestul Diasporei", impotriva guvernului si al PSD, vineri 10 august 2018, in Piata Victoriei din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Jandarmii ”au fost agitaţi” de superiori pentru a da frâu liber unor porniri, în seara zilei de 10 august 2018. Acesta a fost mesajul transmis de Marcel Vela, ministrul de interne, cel care a declarat că s-a dorit ”compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională”. Şeful Internelor a mai spus că regizorii de atunci trebuie traşi la răspundere.

Unii jandarmi, când au dat cu gaze lacrimogene, nu şi-au pus masca, deci comandanţii nu le dăduseră şi măşti, pe care ei le au în dotare. Dar când intri în gaze, dacă nu ai mască, respiri acele gaze şi asta îţi dă o stare emoţională puternică, adrenalina acţionează şi nu mai eşti raţional, ca jandarm, pentru că inclusiv tu inhalezi gazele lacrimogene. Deci, s-a urmărit, inclusiv de către cei care au regizat, compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională (…) din partea unui om, până la urmă, jandarmul, care şi el era într-o situaţie de criză fizică. Şi atunci oamenii au reacţionat urât, violent şi s-a întâmplat un lucru care a pus într-o situaţie proastă nu doar Jandarmeria, ci chiar România, în plan extern. Şi atunci, cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească”, a declarat, potrivit Agerpres, Vela.

Totodată, ministrul de interne a anunţat că se fac demersuri pentru ca jandarmii participanţi la misiuni să poată fi indentificaţi în cazul comiterii unor abuzuri.

”Vom modifica legislaţia, un jandarm să fie personalizat, la vedere cu un număr, astfel încât el să aibă responsabilitatea dacă loveşte un bătrân, o persoană cu handicap, un copil sau dacă dă cu gaze fără să respecte regulamentul, să ştie că este pasibil de pedeapsă şi este recunoscut în filmări de oameni, în declaraţii.’