Ministrul de interne vrea ca polițiștii locali să păzească școlile

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, vrea o reformă în sistem, iar pentru asta a cerut sprijinul sindicatelor, de la la care așteaptă propuneri de lucru. În acest context, demnitarul a dezvăluit că are în calcul o posibilă colaborare cu Poliția Locală, în sensul asigurării unui climat de siguranță în școli.

Nu sunt pentru desființarea Poliției Locale, chiar aș vrea să propun modificarea actului normativ care spune că la 1.000 de locuitori e angajat un polițist local, să extindem, ca să punem câte un polițist local pentru fiecare unitate de învățământ. Împreună cu Poliția Locală să facem acele patrule, care să asigure siguranța în școli’‘, a precizat ministrul.

Intenția nu este ușor de pus în practică, polițiștii locali nefiind agenți de pază. Numai personalul contractual din această instituție poate efectua pază. Dincolo de acest aspect, mulți salariați ai MAI (în special jandarmii) nici nu vor să audă de o colaborare cu polițiștii locali, nu pot concepe să fie văzuți în misiuni alături de aceștia. Totodată, măsura anunțată ar afecta afacerile firmelor de pază și protecție, societăți conduse, în mare parte, de oameni influenți.