Ministrul Energiei: Prețul gazului a fost manipulat de Gazprom. S-au vrut probleme în Europa, ca primă etapă a războiului din Ucraina

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că prețul gazului nu a crescut întâmplător, precizând că gazului a fost manipulată de Gazprom, în intenția de a crea probleme în Europa, ca o primă etapă a războiului din Ucraina.

Acesta mai arată că atâta timp cât depindem de gazul din Rusia, preţul nu va scădea la nivelul din aprilie 2021, atunci când exista o anumită linişte pe piaţă.

Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut, ea (creşterea cu 85% a gazului – n.red.) a început, practic, e accelerată din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie, brusc gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus. Eu am tot spus că, cu certitudine, acest lucru nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia. Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru  a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina.  Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe. (…) Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple, cu  cât oferta este mai mare decţt cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient, pe piaţă şi piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, că vorbeam de aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a declarat, la Digi 24, ministrul.