Ministrul Finanțelor: Cel puțin o treime din împrumuturile din 2020 a fost o refinanțare a împrumuturilor din trecut

Ministrul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, a declarat că deficitul bugetar pentru primul trimestru al acestui an este în scădere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Reprezentantul Guvernului a mai spus că o parte a împrumuturilor contractate de Guvern în 2020 a fost folosită pentru refinanţări ale unor credite mai vechi.

Vestea bună pe care vreau să v-o dau este că o să vedeţi datele consolidate din martie, care arată foarte bine, adică deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie. Luna ianuarie şi februarie anul trecut totuşi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul ăsta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii, au fost şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două luni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta”, a declarat Alexandru Nazare, luni seară, la Antena 3.

Acesta a precizat că împrumuturile care au fost contractate de statul român refinanţează şi împrumuturi mai vechi, luate cu ani în urmă.

Acel deficit e acoperit prin împrumuturi pentru că nu există altă soluţie de acoperit. Ne-am împrumutat să stingem şi datorii din trecut. Cel puţin o treime din tot împrumutul din 2020 a fost refinanţare din împrumutul din trecut, pentru că tot timpul ai de refinanţat împrumuturi care au fost efectuate în cursul anilor, vorbesc aici inclusiv împrumuturi luate în 2014, 2015”.