Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a întârziat aproape o oră la şedinţa regională a inspectorilor şcolari de la Târgu Jiu. Probabil, reprezentantul Guvernului s-a gândit că ar putea fi ultima “delegaţie” din această postură şi a declarat că a venit mai târziu din cauza unor “motive obiective”. De altfel, Pop a recunoscut că are şanse mici să continue ca şef la învăţământ, fiind probabil obişnuit cu întrebarea “schimbării”. “Aşa, şi? V-am mai spus, n-am venit în Guvern pe persoană fizică, sunt membru al Partidului Social Democrat şi mă mândresc cu asta. Până la urmă, implementez programul de Guvernare, la care am contribuit şi atunci când a fost scris. Nu am nicio emoţie din punctul acesta de vedere. Important e ca cine vine în zona de educaţie să implementeze programul de Guvernare. Până la urmă dsicutăm de binele elevilor şi profesorilor din această ţară. În medie, în România, un ministru al Educaţiei are viaţă şase luni de zile. Se puteau face mult mai multe lucruri, întotdeauna este loc de mai bine”, a spus Pop.
Ministrul nu l-a mustrat public pe Ion Işfan, şeful Inspecoratului Şcolar Judeţean Gorj, ci a declarat că dacă are reporşuri i le va face în particular. “Dacă am să-i reproşez ceva, am să-i reproşez între patru ochi sau la şedinţa de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Niciodată nu am să fac un reproş public niciunui angajat din Minister şi niciunui inspector sau director. Mi se pare normal dacă avem reproşuri să le facem în şedinţe”, a afirmat Pop.
Şeful învăţămânutului a vorbit şi despre conflictul creat de sporul pentru condiţii vătămătoare, în contextul în care mai mulți directori de școli din Gorj l-au acuzat pe Ion Ișfan de faptul că a scos ilegal sporul de calculator. Dacă este să ne luăm după ministru, joi va fi dată Hotărârea de Guvern care va reglementa toate sporurile în sistemul de învăţământ preuniversitar.
“Avem pregătită Hotărârea de Guvern în baza legii salarizării unitare, Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să elaboreze această Hotărâre de Guvern care prevede clar care sunt sporurile în învăţământul preuniversitar. S-a întârziat această HG nepermis de mult şi nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale, ci poate la comun cu Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii. Dacă avem calculatoare care afectează salariaţii este obligaţia angajatorului să schimbe calculatoarele. În HG vor fi prevăzute toate condiţiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanţă, avem alte mecanisme de recunoaştere; gradaţia de merit – aici trebuie să ne aplecăm atenţia mult mai mult. Memoriile primite de la Gorj şi alte judeţe sunt în verificare. Au fost mai multe memorii. Problema sporului de calculator a fost la Gorj şi în două inspectorate din Capitală. Răspunsurile vor veni de la directorii din minister, nu de la mine”, a spus Liviu Pop.