Moșierul Ion Iordache, luat la puricat în presa centrală: Afaceri cu statul de peste 100 de milioane de euro

 

Jurnalul.ro a prezentat luni, 30 ianuarie, un top al parlamentarilor români care, prin diverse pârghii și entități, au afaceri cu statul. Sub titlul: ”Uluitoarele interese din Parlament. Un senator, în afaceri de 100 de milioane de euro cu statul”, ziariștii din București prezintă cazurile mai multor aleși PSD și PNL, printre aceștia fiind și senatorul PNL de Gorj Ion Iordache.
În text se subliniază că moșierul de la Turceni este pe primul loc în rândul senatorilor liberali cu astfel de contracte.

 

Pe primul loc, în topul senatorilor liberali care au contracte cu statul este celebrul Ion Iordache, despre care „Jurnalul” a dezvăluit că este proprietar a peste 11 milioane de metri pătrați de teren. Societatea SC Nario Magnum SRL, reprezentată de fiul Dragoș Alexandru Iordache, a încheiat, în 4 iunie 2019, pentru o perioadă de trei ani, un contract de finanțare, prin PNDR, cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în valoare de 4.608.116,5 lei.

Apoi, senatorul mai precizează că SC Ydail Construct SRL, companie reprezentată de același Dragoș Alexandru Iordache, are în derulare 12 contracte, în valoare totală de… 455.370.337,77 de lei, cu Primăria Turceni, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Mehedinți, Primăria Comunei Bălteni, Primăria Comunei Runcu, Primăria Comunei Tismana, Primăria Orașului Turceni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau Primăria Comunei Urdari.

Cea de-a treia companie care apare în declarația de interese completată de senatorul Ion Iordache se numește SC Greenadel Prod SRL, este reprezentată de Laurențiu Iordache și, la 20 aprilie 2018, a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice un contract de finanțare, pentru cinci ani, în valoare de 7.615.466,5 lei.

Adunând toate aceste contracte pe care firmele familiei lui Ion Iordache le-au încheiat cu statul, ajungem la fabuloasa sumă de 467.593.820,77 de lei. Suma este fără TVA. Cu tot cu TVA, valoarea acestor contracte se ridică la nu mai puțin de 556.436.765,7 lei, ceea ce, la cursul de schimb de astăzi, înseamnă 113.558.523,6 euro”, transmite sursa enunțată.