”Ne-ați păcălit!” Scandal internațional declanșat de muncitorii gorjeni din Islanda

Mai mulți muncitori gorjeni aflați la muncă în Islanda au mers către secțiile de poliție să reclame agenția care le-a intermediat un loc de muncă. Concret, oamenii acuză firma în cauză că nu a calculat legal impozitele la salariu, orele de muncă suplimentare și cele efectuate sâmbăta. Sunt 18 gorjeni în această situație, prin agenție fiind angajați aproximativ 100 de români. Revolta a pornit după ce târgujianul Valeriu Peptanatu a cerut la Fiscul islandez recalcularea taxelor. A urmat sesizarea ambasadei din Danemarca (cea care răspunde de românii din Islanda) și a Guvernului.

”Cu ajutorul domnului Constantin Crețan, prin Federația Națională  a Muncii s-au trimis memorii către Ambasada României din Islanda, Guvernul islandez, sindicatele din Islanda, Guvernul Românie și Fiscul islandez. Sunt nereguli, modul în care s-a calculat impozitul și valoarea orelor suplimentare nu este ok. Zilele lucrate sâmbăta, o altă problemă, ne-a spus Peptenatu. 

Cum poliția locala a încercat să tempereze românii, aceștia au mers către poliția națională. La scurt timp și-au făcut apariția televiziunile, problema muncitorilor estici fiind pe larg dezbătută în întreaga insulă.