Nou prag de viteză a cărui depășire va conduce la suspendarea permisului pentru 120 de zile

Codului rutier ar putea fi modificat printr-un proiect de OUG, aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne.

Autorităţile propun introducerea unui nou prag de viteză, de peste 70 de km/h față de limita legală, iar, la depășirea lui, șoferii vor risca amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă), adică cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Dacă vor trece de limita de 70 de km/h, peste viteza stabilită pentru porțiunea respectivă de drum, șoferii se vor alege și cu permisul de conducere suspendat pentru 120 de zile.

Aceleași sancțiuni ar urma să fie aplicate și șoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

De asemenea, șoferii vor risca aceste sancțiuni și la întoarcerea mașinii pe autostradă sau la mersul înapoi, pe contrasens sau la traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Prin noul proiect, vor primi interdicție de a conduce, timp de un an, pe drumurile publice din România cei cu permis auto străin, condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră pe teritoriul țării noastre. Termenul de un an se va calcula începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.