Noutăți despre eliberarea permiselor de conducere și redobândirea dreptului de a conduce

Cei interesați de obținerea permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare trebuie să plătească taxe mai mari: 89 de lei pentru obținerea permisului auto, respectiv 49 de lei pentru certificatul de înmatriculare.

Din luna septembrie 2020, mai multe taxe, inclusiv cele pentru permis de conducere, certificat de înmatriculare, autorizația de circulație provizorie sau pentru pașaport, se pot plăti prin platforma ghiseul.ro.  Taxele pot fi încasate şi pe siteul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Fișa medicală este necesară pentru schimbarea unui permis expirat cu unul cu o nouă valabilitate, dar nu și pentru situațiile în care permisul auto a fost furat, deteriorat, pierdut sau titularul şi-a schimbat numele.

Șoferii care au permisul suspendat și vor să recapete mai repede dreptul de a conduce trebuie să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare. Cererile sunt soluționate în cel mult cinci zile de la depunere. Pot solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce doar șoferii care au permis auto de peste un an și care au fost declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

În ceea ce privește examenul pentru permisul auto, candidații trebuie, mai întâi, să dea proba teoretică (sala) și, dacă trec de aceasta, pot susține și proba practică (traseul). În caz contrar, vor trebui să susțină din nou proba teoretică, după cel puțin 15 zile.

Permisele obținute în Marea Britanie pot fi preschimbate, în continuare, în România, fără să fie nevoie de susținerea unui examen sau test, chiar și după Brexit.