Nu are de ales! Instanţa îl obligă pe Cîrciumaru să spună de unde a luat banii

Senatorul Florin Cîrciumaru, în calitate de preşedinte al PSD Gorj, va trebui să precizeze ”la virgulă” ce bani și de unde a folosit organizația județeană pentru a transporta membri și simpatizanții la București, în data de 9 iunie 2018, la ”mitingul împotriva abuzurilor”. Partidul Social Democrat este obligat să prezinte detaliile financiare ale acestor deplasări în urma unei decizii a Tribunalului București. Ziaristul Ovidiu Vanghele a cerut detalii despre ”migrația PSD-istă” spre capitală, și cum nu a primit niciun răspuns s-a adresat instanțelor de judecată. Acesta solicită să fie făcute publice mai multe detalii, printre care numărul mijlocalor de transport folosite, cine a achitat costurile deplasării și la cât s-au ridicat acestea. La Gorj, cu câteva zile înainte de miting, factorii de decizie ai partidului s-au întâlnit la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, unde au planificat participarea la miting.

”Totul va fi legal, prin organizațiile județene vor fi făcute comenzi pentru autocarele necesare, pentru materialele logistice necesare. De-a lungul timpului, în viitor, organizațiile din teritoriu vor trebui să achite aceste datorii”, declara, miercuri, 6 iunie, senatorul Cîrciumaru.

Rămâne de văzut cine a asigurat transportul și logistica ”pe caiet”, dacă s-au plătit între timp serviciile, cu ce bani, cât au costat, în condițiile în care Mircea Drăghici, trezorierul PSD la nivel central, se plângea că există creanțe de 34 de milioane de lei, situație în care de abia a înduplecat anumite entități să reeșaloneze datoriile. Decizia Tribunalului București, care nu este definitivă, poate scoate la iveală și sponsorii de nevoie ai organizațiilor județene.

Potrivit legii (544/2001), toate entitățile care au acces la bani publici sunt obligate, în termenele prevăzute, să răspundă tuturor întrebărilor formulate de cetățeni în baza actului normativ.