Nu mai fac banii de altădată: Deținuții din Penitenciarul Târgu Jiu ar munci, dar nu prea sunt solicitați

Conducerea Penitenciarului Târgu Jiu a prezentat vineri, în fața oficialităților județene și invitaților, bilanțul activităților pe anul 2019. În baza datelor înregistrate se observă o scădere a efectivului mediu zilnic al persoanelor private de libertate, de la 612 în anul 2014, la 287 în anul supus analizei.

Veniturile obținute în urma activității deținuților, în 2019, au fost de 707.350 de lei, planul fiind îndeplinit în proporție de 95%. Întreruperea activității unei societăți dar și creșterea salariului minim în construcții au făcut ca sumele de bani rezultate în urma diverselor munci prestate de persoanele private de libertate să înregistreze o scădere cu 52% comparativ cu anul 2018. Statistic, din efectivul mediu zilnic de 287 de deținuți custodiați, 116 au participat la activități productive. La acest capitol, Penitenciarul Târgu Jiu se situează pe primele cinci locuri din țară. Activitățile productive enunțate nu înseamnă în totalitate parteneriate în urma cărora unitatea a încasat bani, sunt și multe acțiuni de voluntariat, la care se adaugă treburi cotidiene interne din penitenciar.

Au fost derulate 14 contracte de prestări servicii, însă, potrivit conducerii instituției de pe strada Vasile Alecsandri din Târgu Jiu, lipsa investițiilor majore în Gorj se simte, numărul colaborărilor propuse fiind, totuși, destul de modest.