Banii pentru norma de hrană, pe care îi vor primi funcţionarii publici de la 1 decembrie, complică calculele primarilor din judeţ. Deşi anumite UAT-uri sunt în incapacitate de plată, mai marii comunităţilor trebuie să gestioneze o situaţie mai mult decât delicată. Suma prevăzuta pentru indemnizaţia bugetarilor, 300 de lei, obligă primarii la noi așezări financiare.
La Târgu Jiu, Marcel Romanescu va avea o întrevedere cu sindicatele care-i reprezeintă pe angajaţii din subordinea sa. Edilul a declarat că noua lege prinde, la instituţia pe care o conduce, aproximativ 500 de oameni, incluzând personalul contractual.
“Este o presiune bugetară pentru anul următor, dar nu comentăm aspectele ce privesc legea, le punem în executare. Pentru anul acesta vom face o rectificare şi vom aloca acele sume. Nu pot să mă pronunţ dacă reducem lefurile, în 2019, până la o discuţie pe care o să o am în perioada imediat următoare. Voi avea o discuţie cu sindicatele care reprezintă angajaţii din Primăria municipiului Târgu Jiu”, a declarat, la Radio Infinit, Romanescu.
În schimb, primarul din Băleşti, Mădălin Ungureanu, a recunoscut că aşteaptă ajutor de la Guvern. În caz contrar, nu are altă soluţie decât să taie din salarii.
“Vom avea discuţii să identificăm sumele necesare din bugetul local. Este o piatră grea legată de gâtul bugetului. Dacă prin rectificările bugetare nu ne vor acorda sumele necesare pentru acordarea acestor norme de hrană, cred că va fi foarte dificil să ducem la îndeplinire acest obiectiv. Am 40 de angajaţi, dacă legea ne obligă să facem acest lucru, şi până la urmă unde e lege, nu este tocmeală, va trebui să discutăm de coeficienţii de salarizare. Micşorăm coeficientul de salarizare şi aducem la norma de hrană ca să rămânem pe aceeaşi sumă”, a precizat, la aceeași entitate media, Ungureanu.
De altfel, pe diverite canale publice, mai mulți edili din Gorj au vorbit despre tăieri salariale în 2019.