Institutul Național al Patrimoniului a transmis oficial anunțul prin care se face publică recomandarea Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor de înscriere în Patrimoniul Mondial UNESCO a Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.
”Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a primit recomandare de înscriere pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din partea ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor)!
Este anunțul oficial, pe care noi îl cunoșteam deja și l-am făcut public în urmă cu câteva săptămâni, iar acesta reprezintă rezultatul eforturilor făcute de Primăria Municipiului Târgu Jiu, autoritățile județene și centrale pentru ca opera inestimabilă a marelui Brâncuși să intre în patrimoniul cultural mondial, acolo unde îi este locul”, a precizat primarul Marcel Romanescu.
COMUNICAT AL INSTITUTULUI NAȚIONAL AL PATRIMONIULUI:
”Nominalizarea României, Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a primit recomandare de înscriere pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din partea ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor – organism consultativ UNESCO)!
ICOMOS recunoaște astfel Valoarea Universală Excepțională a <<Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu>>, o onoare pentru România și pentru orașul de pe malul Jiului și, nu în ultimul rând, o responsabilizare a instituțiilor, autorităților și comunității deopotrivă cu privire la conservarea corespunzătoare a tuturor componentelor Ansamblului (opere de artă, parcuri și Calea Eroilor) și ale contextului urban în care se regăsesc, pentru prezent și pentru generațiile următoare.
Succesul acestei nominalizări se datorează perseverenței cu care autoritățile centrale, județene și locale au asigurat conservarea operelor lui Constantin Brâncuși, precum și încercărilor continue de gestionare a contextului urbanistic complex în care acestea se găsesc, într-o manieră asumată și sensibilă la Valoarea Excepțională Universală a Ansamblului monumental.
Procesul de nominalizare a <<Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu>>, reluat în anul 2018, a fost un motiv de mândrie dar și de tulburare pentru comunitatea locală, în contextul suspendării procedurii, în momentele sale de început, ca urmare a deciziei Comitetului Patrimoniului Mondial ce punea sub semnul întrebării modul în care <<siturile asociate cu conflicte recente>> pot relaționa cu scopul și obiectivele UNESCO și ale Convenției Patrimoniului Mondial. Reluarea procedurii de nominalizare în anul 2023 a presupus eforturi susținute ale autorităților centrale și locale, instituțiilor de educație și de cercetare și nu în ultimul rând ale specialiștilor implicați.
Institutul Național al Patrimoniului, prin echipa sa multidisciplinară și cu sprijinul consultanților internaționali, a avut onoarea de a coordona procesul de nominalizare.
Le mulțumim tuturor celor fără de care acest rezultat nu ar fi fost posibil: Primăria Municipiului Târgu Jiu și Centrul de cercetare, documentare și promovare <<Constantin Brâncuși>>; Consiliul Județean și Prefectura Gorj; Direcția Județeană pentru Cultură Gorj; Muzeul Național <<Constantin Brâncuși>> din Târgu Jiu; Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000; Muzeul de Artă din Craiova – Centrul <<Constantin Brâncuși>>. O mulțumire aparte se cuvine doamnelor Doina Lemny și Sorana Georgescu-Gorjan.
Mulțumim pentru sprijinul constant Ministerului Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Delegației Permanente a a României pe lângă UNESCO .
Așteptăm decizia oficială a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO și recomandările acestuia pentru buna gestiune și protecție a acestui monument unic!
Cităm din proiectul de decizie elaborat pe baza recomandării ICOMOS:
<<Complexul monumental, construit între anii 1937 și 1938 pentru a comemora sacrificiul suprem al românilor – soldați, polițiști și cetățeni de rând – care au murit apărând orașul Târgu Jiu în timpul Primului Război Mondial, reprezintă un punct de cotitură în istoria sculpturii monumentale și a artei publice. Este creația fundamentală și singura lucrare publică de mare anvergură a sculptorului român Constantin Brâncuși care, în loc să plaseze monumentul în oraș, ‘a plasat orașul ca element funcțional în centrul monumentului’. […] Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu reprezintă o lucrare excepțională, o fuziune între sculptura monumentală abstractă, arhitectura peisajului, inginerie și instalație urbană ce oferă o experiență comemorativă secvențială, la scară urbană, având o puternică încărcătură simbolică și marcând o expresie artistică de mare forță și puritate în plan multiplu: artistic, simbolic și spiritual. Combinația dintre conceptul artistic, calitatea excepțională a execuției și realizarea inginerească a Coloanei fără sfârșit, în special, contribuie la desăvârșirea uneia dintre cele mai importante sculpturi monumentale publice ale secolulului XX”, a transmis instituția precizată.