Oficial BNR: În doi-trei ani, pensiile speciale o să ajungă 1,5% din PIB. O cheltuială bugetară insuportabilă

Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate Financiară la Banca Națională a României, avertizează că în doi sau trei ani pensiile speciale (pensii de serviciu, pensii de recunoștință) vor ajunge să reprezinte 1,5% din PIB, situație bugetară insuportabilă.

 

Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale.

Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a precizat Rădulescu.