Home Principale Actualitate Oficial! Consumăm carne de porc din Chile. România, cel mai mare importator...

Oficial! Consumăm carne de porc din Chile. România, cel mai mare importator de carne congelată de porc din UE

 

România a devenit cel mai mare importator european de carne congelată de porc, arată datele Comisiei Europene aferente primelor două luni ale acestui an.

Cele mai mari cantități vin din Chile, un adevărat record din 2007 până în prezent, relatează economica.net.

Astfel, potrivit CE, România a importat în ianuarie și februarie, din țări terțe, peste 1.100 de tone de carne congelată de porc, fapt atipic pentru perioada aceasta a anului.

Spre comparație, în perioada 2021-2023, țara noastră nu a cumpărat deloc porc congelat de peste granițele UE, iar în 2020 importurile au fost de numai 41 de tone de carcasă.

Totodată, am devenit și cel mai mare importator din Europa, România fiind urmată de Germania care a importat din țări terțe 693 de tone de carcasă de porc congelat și Olanda care a cumpărat în perioada analizată 600 de tone.

În România, cele mai mari cantități au venit din Chile (aproximativ 960 de tone) și Canada (peste 158 de tone), țări de unde ne-am aprovizionat și în anii trecuți.

Mai exact, în 2023, România a importat în total 2.500 de tone de carcasă de porc congelat, din care 1.600 de tone din Chile. În 2022, importurile totale au fost de numai 47 de tone, aproape în întregime din Marea Britanie, iar cu un an în urmă importurile au fost de 48 de tone, tot din Marea Britanie.

Totodată, un studiu al Departamentului pentru Agricultură al SUA, arată că, cu importuri în valoare de 950,5 milioane de euro anul trecut și un deficit de 947,2 milioane de euro, România este cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani.