Jandarmul Cristian Stănia a primit ”Brevetul de Supraviețuitor” și ”Emblema de Onoare” din partea conducerii Ministerului Afacerilor de Interne. Gorjeanul este unul dintre tinerii trimiși, cu bună știință, la moarte, de minți criminale, în zilele fierbinți ale lui decembrie 1989. Pe atunci, Stănia era militar în termen la Câmpina, într-o unitate a Ministerului de Interne, trupele de securitate, iar comanda structurii MI a primit ordin de a trimite efective la Aeroportul Otopeni, pentru a-i întări paza, în ideea că ar urma să fie atacat de teroriști. Deși au primit parolele necesare și toate elementele prin care să fie identificați de cei care asigurau paza aeroportului, la apropierea de obiectiv a celor de la trupele de securitate, garda aeroportului a deschis focul. Puțini au fost cei de la Câmpina scăpați cu viață, fie și grav răniți.
S-a vehiculat că la mijloc a fost un scenariu diabolic, în acele zile fiind nevoie de cât mai mulți morți pentru a valida preluarea puterii de către Ion Iliescu și apropiații săi. Astfel, garda aeroportului a fost avertizată că spre obiectiv se îndreaptă teroriștii-securiști ai lui Ceaușescu, trupe ce dețin parole și o tehnică de luptă avansată, cu ordinul ca la apariția acestora să se execute foc în plin, fără somațiile legale.
”ÎNTÂLNIRE EMOŢIONANTĂ CU UN EROU
Astăzi, 03 iulie a.c., ne-am deplasat în municipiul Motru pentru a ne întâlni cu un Erou în viaţă. Este vorba despre plt. adj. şef Stănia Cristian, militar jandarm în cadrul Detaşamentului Motru, supravieţuitor al tragicelor evenimente din Decembrie 1989, la Aeroportul Internaţional <<Henri Coandă>> Bucureşti-Otopeni, în urma cărora au căzut la datorie şi o parte dintre tinerii jandarmi gorjeni încorporaţi la unitatea din Câmpina, judeţul Prahova.
Scopul întâlnirii l-a constituit înmânarea Emblemei de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne şi Brevetul de Supravieţuitor al evenimentelor de la Aeroportul Internaţional <<Henry Coandă>> Otopeni, din data de 23 decembrie 1989.
Distincţiile transmise de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, reprezintă un simbol al preţuirii şi aprecierii colegului nostru participant la acele teribile momente ale Revoluţiei Române.
În acele timpuri gorjeanul Stănia Cristian era un tânăr militar în termen, iar astăzi, după 30 de ani, regăsim un militar jandarm apreciat de către conducerea unităţii şi colegii din Jandarmeria Gorj, care, prin modestie şi simţ al datoriei reprezintă pentru noi un model de urmat şi îi dorim o lungă carieră alături de colegi”, a transmis IJJ Gorj.