Președintele Centrului Român de Energie: Energia va continua să devină un produs din ce în ce mai scump

Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE), a declarat că energia va continua să devină un produs din ce în ce mai scump şi asta deoarece a fost utilizată nesustenabil în ultimii 50-60 de ani.

Acesta mai spus că presiunea economică de creştere a preţului energiei în UE este generată în principal de taxarea emisiilor de CO2 şi este de natură să încurajeze investiţiile atât în efecienţă energetică, cât şi în tehnologii regenerabile. Bodea a admis că suportabilitatea acestui mecanism se poate dovedi problematică pentru economiile unde nivelul de trai este mai redus şi unde profitabilitatea din economie este marginală, dar a sugerat că nu există altă cale.

România este o astfel de economie şi cred că preocuparea pentru a gestiona reducerea sărăciei energetice şi a compensa consumatorii vulnerabili ar trebui să fie o prioritate împreună cu susţinerea unor scheme de suport în direcţia eficienţei energetice pentru companii şi consumatorii industriali. Scheme simple şi eficiente, cu acţiune pragmatică şi gestiune inteligentă pot fi dezvoltate rapid într-un dialog cu industria şi asociaţiile de profil. Lipsa unei astfel de acţiuni rapide va genera o tensiune politică şi astfel va timora factorii decizionali în a face paşi hotărâţi spre asumarea ţintelor de neutralitate climatică negociaţi. Pare că avem încă timp, dar 2024 este un an cu patru rânduri de alegeri şi campania va porni în curând. Ideal ar fi ca până în acel moment, să avem implementate scheme solide de suport, de dezvoltare, care să atenueze impactul scumpirii energiei, să asigure un palier nou de dezvoltare energetică pentru România”, a spus Bodea, citat de Agerpres.