Se schimbă legea! Se extinde plaja abaterilor incluse în categoria infracțiunilor la volan

Mai multe modificări ale legislației penale au fost inițiate, săptămâna trecută, în mai multe domenii, de Ministerul Justiției sub forma unui proiect de lege. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie aprobate de Guvern și adoptate de Parlament.

Dacă ne referim la infracţiunile petrecute la volan, există schimbări în ceea ce priveşte punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. În acest caz, proiectul de lege va include la aceste infracțiuni punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau cu număr fals. Totodată, referirea la tractoare va fi inclusă și la infracțiunea legată de conducerea cu plăcuțe retrase sau conducerea fără drept de circulație. Şi în ceea ce priveşte conducerea unui vehicul fără permis de conducere, autoritățile vor include tractoarele agricole și forestiere la infracțiunile legate de conducerea fără permis, conducerea cu permis necorespunzător, conducerea cu permis retras, anulat sau suspendat.

O altă modificare importantă ce poate intra în vigoare îi vizează pe cei care consumă alcool sau alte substanțe psihoactive, după un accident de circulație cu victime, înainte de recoltarea probelor biologice. Aceştia vor risca închisoare de la unu la cinci ani sau amendă. Excepție vor face situațiile în care substanțele psihoactive sunt administrate de un medic, dacă șoferul este rănit.