Primul ministru: Prioritate, achitarea drepturilor. Majorarea pensiilor, cu garanția că pot fi plătite

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că majorarea pensiilor se va face numai după o analiză serioasă, raportat la posibilitățile reale ale României, pentru a exista garanția că pot fi plătite. ”Drumul spre iad este pavat cu bune intenții”, a subliniat primul ministru.

Noi am prevăzut în bugetul de stat sumele necesare pentru asigurarea creşterii pensiilor, vom creşte pensiile, dar decizia de creştere a pensiilor nu poate fi luată decât după o analiză foarte serioasă. Noi ne dorim creşterea pensiilor, dar în acelaşi timp vrem să avem garanţia că pensiile vor putea fi plătite, pentru că drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. Dacă tu creşti un venit public fără să ai resursele financiare şi fără să ai garanţia că ai capacitatea să plăteşti fie salariile, fie pensiile, după prognozele pe care nu le facem numai noi, ci şi alte instituţii financiare, rişti să faci numai rău. După şase luni, în conformitate cu legea responsabilităţii fiscal-bugetare, vom avea raportul semestrial privind evoluţia economiei. De asemenea, vom face prognozele şi vom consulta toate prognozele făcute de Comisia Europeană sau de alte instituţii, după care vom lua decizia în funcţie de posibilităţile reale, efective pe care le vom avea”, a spus, la Realitatea Plus, șeful guvernului.

Acesta a mai arătat că plata salariilor și a pensiilor este prioritară:

Oricum, cu siguranţă, avem ca prioritate plata pensiilor şi a salariilor. Acest lucru este fundamental. Credeţi-mă, este un efort care nu este foarte uşor în condiţiile economice date, cu atât mai mult cu cât vor fi necesare resurse financiare suplimentare pentru a putea susţine economia şi pentru a putea asigura capitalurile necesare în economie pentru a avea o revenire cât mai rapidă în economie şi chiar o dezvoltare, sunt necesare resurse suplimentare”.