Proiect de lege: Deținuții vor fi obligați să muncească și să pună mâna pe carte

Florin Roman, liderul deputaților PNL, a depus la Senat un proiect de lege prin care persoanele private de libertate ar putea fi obligate să muncească, în funcție de regimul de executare al pedepsei. În prezent, deținuților li se poate cere să muncească, solicitare pe care o pot refuza.

‘Persoanelor condamnate li se poate cere să muncească, în raport cu regimul de executare, ținându-se seama de calificarea, deprinderile și aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranță, precum și programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora”.

Proiectul legislativ ar putea genera obligativitatea deținuților de a urma cursurile învățământului obligatoriu.

Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a urma cursurile învățământului general obligatoriu, în funcție de posibilitățile penitenciarului, în condițiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educației Naționale, ținându-se cont de nevoile prioritare de intervenție identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare și de măsurile de siguranță aplicate”, se arată în document.

Intențiile parlamentarului au fost foarte bine primite de populație, rămâne, în caz de adoptare, ca și eficiența lor să fie dovedită. Cel ce solicită/beneficiază de munca persoanei private de libertate va trebui să achite un tarif (cel puțin la nivelul salariului minim, conform normelor în vigoare), sumă la care se vor adăuga alte cheltuieli. Trebuie decontat transportul, trebuie plătit dispozitivul e pază.