Proiect: Noi amenzi ce vizează concediile medicale

Un proiect de ordonanță de urgență aflat la avizarea Consiliului Economic și Social prevede mai multe sancțiuni ce țin de nerespectarea unor noi reguli care vizează concediile medicale.

Proiectul de OUG aflat la avizarea CES stabilește introducerea de sancțiuni pentru cei ce-și desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care, în aceeași perioadă, duc certificate de concediu medical doar la unul dintre aceștia, lucrând în continuare la celălalt sau ceilalți angajatori.

Potrivit documentului, cei care vor face asta vor risca amenzi de până la 2.000 de lei. Totodată, prin acest proiect se vor majora și amenzile primite de medicii care nu respectă legea atunci când vine vorba despre acordarea concediilor medicale. Mai exact, aceste amenzi ar urma să ajungă până la 11.000 de lei (acum sunt maximum 10.000 de lei).

O altă prevedere, persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) vor fi monitorizate de medici, pentru recuperarea capacității de muncă și a revenirii în activitate.

Mai exact, medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde, printre altele, indicații terapeutice și igienico-dietetice (adică inclusiv regimul alimentar recomandat).

Medicii curanți care nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii, odată cu eliberarea unui certificat de concediu medical, vor putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei”, transmite avocat.net.