Pumni de jandar și petece-n cur

”Jur credință Patriei mele, România!

 Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții.

Jur să respect constituția, legile țării și regulamentele militare.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Avem cuvinte ce sună a propagandă așternută pe hârtie, dar te asigur, cititorule, că mulți dintre cei care le-au rostit în fața tricolorului au simțit cum le trece ceva rece pe șira spinării, odată ce vorbele apăsate se formau în piept și se desăvârșeau pe buze. E JURĂMÂNTUL FAȚĂ DE ȚARĂ și nu mai este pentru oricine. Nu poate fi rostit de indivizi care împart pumni orbește românilor, țării, până la urmă. Trăim vremuri în care cetățeanul are dreptul să protesteze ore, zile, luni, chiar și ani în șir împotriva culorii în care au fost vopsite băncile din micul parc al orașului său de provincie. Atunci când porția de viitor a mea, a ta și a nenăscuților se pune pe cartelă, protestul nu mai este un drept opțional, devine obligatoriu. Asta dacă undeva, într-un ungher, ți-a propus să fii om. Nu intenționez să fac politică aici și acum, curge destulă prin toate canalizările laolaltă cu zoaiele orașului. Vreau să fiu un pic din ală care a jurat. Unul dintre cei care văd cum jandarmii salvează vieți, se luptă cu puhoaiele, tot ei sunt și în mijlocul nămeților. Jandarmii își respectă jurământul, statutul de români aleși pe sprânceană. Jandarii lovesc cu pumnul. Orbește, plini de ură, instruiți să pună negrul în fața ochilor și să dea. Știu cum se prepară lecția asta, nu e greu. Au existat, există destule informații și date prelucrate care să dovedescă marilor țării că jandarii sunt pe cale să sufoce o instituție etalon a statului. Nimeni nu a mișcat un pai, jandarmii sunt prelucrați de cămătari care își desfășoară afacerile în comandamentele patriei. Și după chipul și asemănarea lor trebuie să fie. Ață! Altfel nu ai nicio șansă, o să fii până la pensie la ordinul jandarilor care curg în sistem promovați politic sau pe alte criterii ce nu au legătură cu arma a cărei uniformă o îmbracă. Valul se simte și instinctul animal te îndeamnă să dai cu pumnul într-un nevinovat, atunci când știi că recompensa nu o să întârzie. La ora asta, Jandarmeria Română e copleșită de jandari. Și lumea bună doarme, prieteniile se regăsesc și prin rapoarte oficiale. Caz concret. La un moment dat, șeful jandarmilor gorjeni a picat psihologicul, dar omul era în funcție fără nici cel mai mic gând de a renunța. Serviciul de protecție internă trebuia să zbârnâie, Bucureștiul la fel, comanda unității îi trebuia retrasă înainte ca el să primească rezultatul oficial al examenului. Așa se lucrează în lumea bună și oamenii  de acolo nu sunt sechestrați cu sutele prin gurile de metrou. Putea să fie o mare nenorocire, asta se întâmplă când la comandă ajung persoane care nu au curaj să-și impună punctul de vedere în fața unor politicieni rupți de realități. Sunt rodul lor. Avem comandanți fără concurs pe post, fără împuternicire, cum să nu execute ăștia orbește? Și ei, la rândul lor, au protejați, și uite așa s-a ajuns în stradă. La cetățean și țară, acolo unde jandarul dă cu pumnul pentru el și cei care îl susțin.E tot Universul său, atât îi trebuie pentru a-i fi bine.

Urât tablou, preferam să îl țin ascuns într-un sertar, dar vineri, la Târgu Jiu, un mare șef de pe la logistică a umilit toți jandarmii gorjeni. JANDARMII. Reprezentantul organelor centrale de partid și de stat din Jandarmerie a cerut celor de la Gorj să pună mâna să atragă fonduri europene. Nebunia a avut spectatori, discursul a fost rostit în Palatul Administrativ, Sala Maură. Nu sunt bani, Jandarmeria e săracă. Dacă trăia Ceaușescu, te împușca, domnule colonel! Personajul ăsta sinistru știe foarte bine că unitățile din teritoriu nu au oameni, lipsa de personal este cronică. Cine să se ocupe și de proiectele europene nu a spus, important e că uniforma de la comandă a dus mâna la chipiu și a racnit: ”Am înțeles!”. Mizerabil, nu vreau să mă gândesc la eventuali sponsori locali, situație în care, cetățeanule, ai să fii condamnat. Fără să ceri nimic, să superi pe nimeni, drepturile îți vor fi încălcate pentru a fi protejat interesul sponsorului. Dacă nu mă crezi, întrebă simpli taximetriști care au tot sponzorizat cu carburant organele. La cerere și fără drept de refuz.

Jandarmeria e parte componentă a Armatei Române, la Gorj este structură directă a Garnizoanei. Cum să vii tu, reprezentant al unei structuri NATO, să vorbești public despre o struțocămilă ajutor-completare în plan financiar? Cumplit, jandarul cu ștaif de capitală s-a văitat în fața lumii întregi, în condițiile în care salarizarea din sistem e la pământ, poate sub cea existentă la Poliția Locală. Vorbim despre siguranța națională, cetățeanule. Care nu dispune de SUV-urile polițiștilor locali ai doamnei Firea, primarul din București. Cad tablele de pe rablele Jandarmeriei, orice reparație e analizată la leu și bani.

P.S.

Dacă nu ai înțeles de ce în unele situații se intervine în forță și în altele nu, nu e vina mea, cititorule. Caută explicația în altă parte. Poate cineva se uită prea mult la un individ care prin iunie ’90 măcelărea oameni nevinovați în Școala de Securitate de la Băneasa, iar acum îți împărtășește democrație la televizor.

  • singurul jandar care a lovit e tocmai fratele unei nore de șef PSD – Universul despre care vă ziceam.

  • jandarul a dat ca să dea, să împartă pumni, să provoace. Să arate stăpânilor cât de credicios le este. Lor, nu românilor. Orice om cu o minimă logică conștientizează că persoanele din fața gardurilor erau împinse de mulțimea care nu mai avea loc pe trotuare. Ce rezolva jandarul lovindu-le, puteau acești oameni să reziste presiunii puhoiului? Cel mult cădeau și erau călcați în picioare.

  • povestea cu respectarea legii și a regulamentelor militare e puțin mai grea aici. Poate duce până le refuzul executării ordinului. Dar, simplist, dreptul la protest nu ți-l poate lua nimeni, iar Patria, România, nu este un politician care vrea liniște pe străzi și frică în oase.

OPINIE

Aurel Măceșanu

 

 

Articolul precedentRomanescu a convins polițiștii locali să renunțe temporar la norma de hrană
Articolul următorCEO vinde ieftin. România, piața europeană cu cel mai scăzut preț al energiei