”Pușcăriașii, de două ori mai bine hrăniți decât bolnavii din spitalele de stat”

Salariații din penitenciare, prin sindicatele reprezentative, s-au repliat în fața valului de acuzații publice care curg în celebrul caz al anchetei de la Spitalul Penitenciar Rahova. Lucrătorii din Administrația Națională a Penitenciarelor cer plata orelor suplimentare deja efectuate, condiții mai bune de muncă și asigurări în cazul producerii unor evenimente nedorite la locul de muncă. De asemenea, sindicaliștii pun pe tapet informații care ar trebui să ducă la eliminarea empatiei cu persoanele private de libertate.

Federația Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor a distribuit pe site-ul său un material prin care se vor scoase în evidență inechitățile dintre un deținut și un pacient internat într-un spital public din România.

Sub titlul: ”Pușcăriașii, de două ori mai bine hrăniți decât bolnavii din spitalele de stat”, cititorul descoperă diferențe semnificative între drepturile unei persoane private de libertate și cele ale unui bolnav. Astfel, alocația pentru hrană în cazul deținuților este de 32 de lei/zi, plus zece lei în zilele considerate sărbători legale. La aceste sume alocate se mai adaugă suplimente alimentare din grădinile și fermele unităților. Ca paralelă, se scoate în evidență că suferinzii din unitățile medicale din sistemul public primesc mâncare la găleată și, uneori, nu se pot atinge de ea. Hrană de 15 lei/zi, alocația maximă.

Aproape de adevăr, alocația de hrană pentru bolnavii diagnosticați cu hepatită, neoplazici – copii este de 16,6 lei, iar în cazul pacienților TBC, HIV/SIDA – adulți, de 16 lei/zi. Aceste categorii au alocate cele mai mari sume pentru hrană. Informativ, salariații unor ministere primesc 37 de lei, neimpozabil/zi normă de hrană. Este cazul celor care își efectuează serviciul în ture, cei de ”la zi” beneficiază pentru hrană de 32 de lei, zilnic.

Articolul precedentTârgujienii amână plata dărilor
Articolul următorPolaris renunță la introducerea a 60 noi platforme subterane, la Târgu Jiu