Home Principale Actualitate Reactorul 1 de la Cernavodă va fi retehnologizat pentru o funcționare de...

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi retehnologizat pentru o funcționare de încă 30 de ani

 

Nuclearelectrica, împreună cu Candu Energy, o companie AtkinsRéalis, și Canadian Commercial Corporation, corporație federală de stat, au semnat la Paris contractul în valoare de 525 milioane euro (781 milioane dolari canadieni) pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, anunță profit.ro.
După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continuă să producă aproximativ 5 TW anual și să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viață, cea mai redusă amprenta de carbon dintre toate sursele.

Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitățile. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1, precum și a viitoarele două unități CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.