Reîntoarcere la vechile măsuri? Ministrul Sănătății ”a recomandat” purtarea măștii de protecție în spitale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a recomandat managerilor spitalelor din întreaga ţară să aplice un ordin de ministru mai vechi care vizează obligativitatea purtării măştii sanitare de protecţie în incinta unităţilor medicale. Scopul: protejarea pacienţilor, dar şi a aparţinătorilor care merg în vizită la cei internaţi.

Cum, necum, recomandarea vine în contextul în care ministrul tocmai declarase că autoritățile medicale se așteaptă un „ mini-val sau val” de cazuri Covid la începutul lunii august.

 

Când eşti în spital, există riscuri, inclusiv de transmitere a unor infecţii şi e bine să evităm aceste riscuri. Am recomandat  astăzi şi am rugat managerii spitalelor din Bucureşti – şi sigur, această recomandare o vom face pentru toate spitalele din ţară – există un ordin de ministru de acum câţiva ani, cred că de şase ani, din 2016, dacă nu mă înşel, Ordinul 1101, care prevede să poată fiecare manager să dispună utilizarea măştii în interiorul spitalelor pentru evitarea transmiterii nosocomiale, deci transmiterea infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru că dacă cineva vine la spital în vizită şi îmbolnăveşte un pacient sau se îmbolnăveşte de la un pacient sau de la personalul medical atunci apare o astfel de situaţie. Nu ne dorim să venim cu măsuri legislative noi, dar cele care se referă la protecţia pacienţilor în spital trebuie, în mod evident, aplicate de managementul acestor spitale care de multe ri nu e la Ministerul Sănătăţii”, a spus, luni, Rafila.