Târgu Jiu: Foto! Gândaci, rozătoare și deșeuri într-un apartament. Autoritățile au intervenit

Primăria Târgu Jiu a intervenit, prin Edilitara, pentru igienizarea unui apartament de pe raza municipiului. Proprietarul, o persoană ajunsă la 75 de ani, obișnuiește să aducă în locuință tot felul de deșeuri, iar de aici rozătoare și gândaci, spre disperarea vecinilor.

Proprietarii unui bloc de locuințe au sesizat Primăria Municipiului Târgu Jiu în legătură cu disconfortul creat într-un apartament din blocul respectiv, prin acumularea unor cantități mari de deșeuri, fapt ce a generat prezența rozătoarelor și a gândacilor care au invadat scara blocului și apartamentele învecinate.
În acel apartament locuiește o persoană în vârstă de 75 de ani, care obișnuiește să aducă în apartament tot felul de deșeuri, creându-se astfel un focar de infecție pentru toate persoanele care locuiesc în condominiu.
Polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului s-au deplasat la fața locului unde au constatat că cele sesizate se confirmă și având în vedere problemele de sănătate ale persoanei în cauză, cât și aspectele de ordin social, în temeiul prevederilor O.G. nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităților urbane a fost obținut acordul proprietarului imobilului pentru efectuarea acțiunilor de curățare și igienizare de către autoritatea administrației publice locale.
În data de 04.07.2022, lucrătorii din cadrul S.C. EDILITARA PUBLIC S.A. au intervenit pentru eradicarea focarului de infecție, prin evacuarea deșeurilor din locuință și salubrizarea acesteia”, a transmis Poliția Locală Târgu Jiu.

PRECIZĂRI IMPORTANTE:

Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă în blocul în care locuiți, Poliţia Locală Târgu Jiu vă îndrumă să urmați pașii legali în acest sens:
  – sesizați instituțiile abilitate să constate starea de fapt (Direcția de Sănătate Publică, Poliția Locală, Garda de Mediu);
  – în temeiul prevederilor O.G. nr. 21/2002, modificată prin Legea nr. 273/2020, proprietarul este notificat ca în termen de 30 de zile să asigure curățenia și igiena în imobilele și incintele deținute sub orice formă, în caz contrar, cu acordul proprietarului se poate aproba executarea de către autoritatea administrației publice locale a acțiunilor de curățare, în numele și pe cheltuiala proprietarului notificat, cu condiția constituirii dreptului de creanță și a recuperării cheltuielilor de la proprietarul notificat în condițiile legii.
  – în toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul in imobilul supus lucrărilor de intervenție, în vederea executării acestora de către autoritatea administrației publice locale, se solicită autorizarea instanței judecătorești competente prin ordonanță președințială, odată cu citarea părților, potrivit aceluiași act normativ menționat anterior.
  – de asemenea, pe baza constatărilor făcute de instituțiile cu atribuții în acest sens, în cazul în care proprietarul refuză să ia măsurile necesare pentru salubrizarea locuinței, Asociația de Proprietari se poate adresa instanței de judecată pentru a obține dreptul de acces temporar pe proprietatea privată în scopul efectuării lucrărilor de igienizare;

Poliția Locală Târgu Jiu

0253.225.434

 [email protected]

IMAGINI: