Romanescu cere rectificare potrivit legii: Voi duce toți salariații în Piața Prefecturii

Perspectiva unei rectificări bugetare modeste dă frisoane mai tuturor primarilor din România. Anul a început cum nu se putea mai rău pentru UAT-uri, cu trei luni fără buget, perioadă în care fiecare a supraviețuit cum a putut. A urmat trecerea la primării a însoțitorilor persoanelor cu dizabilități, și, nu în ultimul rând, majorarea salariului minim din construcții, elemente care sunt greu de depășit în condițiile alocării unor bugete insuficiente.

Municipiul Târgu Jiu a primit mai multe lovituri, una dintre ele fiind alocarea, la nivel județean, a unui buget comparabil cu al unor comune din Gorj, chiar sub cel al orașului Turceni, raportat la numărul de locuitori. Primarul Romanescu avertizează că dacă nu se va respecta legea, și orașul nu va primi sume decente, va scoate subordonații în fața Prefecturii, indiferent de cine va fi şef la guvern.

”Am avea nevoie de foarte multe sute de miliarde pentru investițiile pe care le avem demarate sau pe care am putea să le scoatem la licitație. Anul trecut am pregătit foarte multe proiecte pe care, din păcate, în acest moment, nu la putem acoperi cu sumele de la bugetul local. Sperăm că va fi o sumă îndestulătoare încât să putem asigura desfășurarea activității, de exemplu, la Edilitara, până la sfârșitul anului. Asta ar presupune să ni se repartizeze, așa cum ni se cuvine pe lege, undeva la 60-70 de miliarde, sume care nu au fost alocate în primele trei luni de zile, raportat la bugetul statului. Numai Primăria municipiului Târgu Jiu, pe baza unei ordonanțe nenorocite, date pe fugă, a trebuit să aloce 160 de miliarde. Dacă ar fi avut acei 160 de miliarde de lei azi, în conturi, sunt convins că nu mai aveam nevoie de nicio rectificare bugetară de la Guvernul României. (…) Dacă nu vom primi sumele necesare la rectificare, îi voi aduce pe toți (salariații Primăriei n.r.) în fața Prefecturii Gorj, indiferent cine va conduce guvernul. Toți angajații care vor fi afectați și toate societățile vor trebui să meargă în fața Instituției Prefectului pentru că un guvern iresponsabil asta merită. Aici vorbim despre respectarea legii, și asta nu se face în funcție de culoarea politică sau de mărimea unei localități”, a spus edilul-șef.

Acesta a subliniat că există riscul ca Primăria Târgu Jiu să intre în incapacitate de plată.