Se deschide ”Academia de eoliene”. Minerilor recalificați li se promit salarii de până la 2.000 de euro

Propunerea Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană înaintată Ministerului Energiei, prin care 5.000 de mineri din Valea Jiului şi Gorj ar urma să devină ”navigatori eolieni” începe să prindă contur. Pentru reconversia profesională s-a pus în discuție înființarea ”Academiei de eoliene”, un centru de calificare pentru pentru ortacii care intenționează să se reorienteze către energia regenerabilă.

Ministerul Energiei, CEZ România, Asociația Română pentru Regenerabile și Academia RESS-MONSON au început demersurile pentru înființarea ”Academiei”, în cadrul căreia minerii se vor putea califica în industria energiei regenerabile. Centrul de reconversie profesională va ființa la Universitatea Petroșani și va fi funcțional, cel mai probabil, începând cu luna octombrie. Un comunicat al Academiei RESS-MONSON precizează că înscrierile vor începe în luna august, atunci când va fi lansat și un portal. Imediat după absolvirea cursurilor în specializarea inspector reparații pale pentru turbine eoline, ”Academia va organiza interviuri împreună cu companiile interesate în vederea angajarii și va integra și angaja absolvenții pe noile poziții”, se precizează într-un comunicat.

Pe lângă noua calificare, cei care vor să lucreze în sectorul energiei regenerabile vor trebui să fie dispuși să lucreze la înălțime și să cunoască limba engleză la nivel mediu sau începător. Programul presupune deplasări de patru-cinci săptâmâni, după care se va sta acasă una-două săptămâni. Salariile în domeniu sunt între 850-2000 de euro, iar contractele de minim doi ani.