Romanescu, proiect de hotărâre pentru reducerea facturilor ApaRegio

Edilul-șef al municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, vrea ca apa să fie facturată în mod diferenţiat. Pentru ca acest lucru să fie posibil, primarul se gândeşte să inițieze un proiect de hotărâre de Consiliu Local. Iniţiativa vine deoarece Romanescu consideră că Aparegio încasează de la gorjeni sume mai mari decât ar trebui. Mai exact, operatorul de apă şi canal facturează şi apa de băut şi apa folosită la diferite activităţi, cum ar fi udatul legumelor sau florilor, ca apă uzată.

“Am făcut o adresă către Aparegio să-mi comunice cum se stabileşte această modalitate de tratare diferenţiată a cetăţeanului. Voi elabora un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru ca şi Târgu Jiu să plătească la fel cum plătesc şi celelalte autorităţi publice locale sau ceilalţi cetăţeni din alte UAT-uri, 80% din tariful din cantitatea de apă să plătească canalizarea menajeră. În momentul de faţă, societatea Aparegio tratează în mod diferenţiat locuitorii de pe raza judeţului Gorj. În câteva localităţi, toată apa potabilă care intră pe conducta de la robinet  este considerată de către reprezentanţii Aparegio şi apă reziduală pentru canalizarea menajeră şi dublează, permanent, cantitatea de apă potabilă, şi o consideră 100% din apa pe care cetăţeanul sau societatea comercială o elimină. Ceea ce este incoect, pe de o parte prin faptul că o parte din această apă potabilă este folosită de către cetăţeni în alte scopuri şi nu este ulterior trecută în canalizarea menajeră”, a spus Romanescu.

Directorul societăţii în cauză, Traian Pătrăşcoiu, a admis că ar fi nevoie de o contorizare separată, pentru că, în momentul de faţă, se merge pe estimări.

“Au fost nişte prerogative stipulate în lege care prevedeau că poţi să preiei doar 80% din apa potabilă pe care o dai la utilizatori, dar problema s-a pus că toate alimentele, şi tot ce consumă omul, toate merg în canalizare şi cantităţile s-ar cam echilibra. Vizavi de adăpatul animalelor, vizavi de folositul apei la udat şi de alte activităţi, acolo unde oamenii vor aşa ceva, trebuie să facem o contorizare separată şi să o cuantificăm separat”, a declarat Pătrăşcoiu.