România: Agricultorii fără Bacalaureat nu vor primii subvenții APIA! Nu ai diplomă, nu dai cu sapa

 

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere publică un ordin de ministru prin care se stipulează că drept la subvențiile APIA vor avea doar fermierii care dețin un certificat de formare profesională.
De aici, o mare problemă, acreditarea în cauză se dobândește în urma unui curs obligatoriu la care eligibilitatea este condiționată de diploma de studii medii sau superioare (diplomă de Bacalaureat sau de licență).
Certificatul se obține în urma unui curs online, de 18 ore, la finalul căruia se dă un test grilă. Cursurile sunt organizate de oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare și costă 193 de lei, precizează agrointel.ro.
Culmea este că certificatul de formare profesională reiese, conform proiectului MADR,  a fi obligatoriu chiar și pentru fermierii care sunt ingineri agronomi. Adică au urmat cursurile unei facultăți de profil.

Politicieni noștri nu s-au gândit că cea mai mare parte din fermieri nu au Bac, așa că vor fi obligați să își vândă exploatațiile sau să depindă de unul și de altul, contra cost, să își înființeze și îngrijească culturile. România a ajuns țara în care, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”, susține un alt agricultor, declarație preluată de Agrointeligența.