România, detașat pe primul loc la fraudele cu fonduri europene. Sunt suspecte cheltuieli de peste 150 de milioane de euro

Un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă, valabil pentru anul 2020, plasează Romania pe locul întâi în ceea ce privește fraudele în domeniul fondurilor europene. În ţara noastră au fost raportate 237 de cazuri, care privesc cheltuieli de 166.638.436 euro.

Conform raportului OLAF, cele mai grave nereguli, 87, sunt la fondurile alocate prin politica de coeziune şi pentru pescuit, privind cheltuieli de peste 150 milioane euro, în timp ce cele mai multe nereguli, 148, sunt consemnate la fondurile alocate pentru agricultură, în special la sumele alocate dezvoltării rurale, privind cheltuieli de 16,5 milioane euro.

În domeniul agricol, inspectorii OLAF susţin că riscul cel mai mare este cel privind falsificarea documentelor.

România ocupă detaşat prima poziţie a acestui clasament ruşinos. Pe locul doi se situează Italia, cu 26 de raportări privind cheltuieli de aproximativ 23 milioane euro, iar locul al treilea este ocupat de Portugalia cu 20 de raportări pentru cheltuieli de 15,6 milioane euro.